Cartell del Festival In-Edit
Cartell del Festival In-Edit
Del 31 d'octubre al 7 de novembre

El 33 ofereix un cicle de documentals vinculats al Festival In-Edit

Amb motiu de la celebració del Festival In-Edit Barcelona, el 33 programa un cicle de documentals musicals premiats o seleccionats els últims anys en aquest certamen

Del 29 d'octubre al 8 de novembre, Barcelona acull una nova edició del Festival In-Edit. Coincidint amb el festival, el canal 33 programa un cicle de documentals musicals premiats o seleccionats els últims anys en aquest certamen.

El dia 31 d'octubre s'emet, a les 23.55, el documental "Un lloc on caure mort", guanyador del premi al millor documental nacional del Festival In-Edit 2014. El treball parla sobre el cantant del grup punk-bronca del Montseny "Autodestrucció", Càndid Coll, en plena crisi vital, de la dicotomia entre el que és públic i privat, punk i família, farlopa i gintònics, tradicions i trencaments. "Un lloc on caure mort" mostra la revolució diària de portar la teva família pel bon camí al mateix temps que cantes himnes nihilistes i antisistema.

El diumenge 1 de novembre a les 23.05 es podrà veure "Kids and Music. La Sant Andreu Jazz Band", premi al millor documental nacional del Festival In-Edit 2012. El treball tracta sobre la jove orquestra, dirigida per Joan Chamorro, que reuneix nens i nenes d'entre sis i divuit anys al voltant d'un repertori de jazz clàssic que omple els auditoris més importants del país. La pel·lícula és un viatge guiat pel director de l'orquestra, que se submergeix en el seu mètode d'ensenyament, tan singular com els resultats que genera. Una història que farà vibrar amb la posada en escena del talent d'aquests nens i nenes i emocionarà a través de totes les sensacions que són capaços de despertar.

El 2 de novembre, a les 00.30 s'emetrà "Papagordo. A casa de Raimundo Amador", premi del públic del Festival In-Edit 2011. Es tracta d'un retrat íntim d'un mestre de la guitarra. Raimundo Amador és un dels músics més importants del país. Amb els grups Veneno i Pata Negra va apropar els llenguatges del flamenc i el rock, i ha col·laborat amb Camarón de la Isla, Björk i B.B. King. Però al documental "Papagordo", Raimundo Amador no és una estrella. És l'encarregat d'anar a comprar i de fer el dinar, l'avi que transmet la seva passió per la música a fills i néts i la persona a qui les senyores del mercat confonen amb algú que surt a la tele. En aquest retrat quotidià carregat de poesia, Raimundo s'envolta de la seva família, repassa la col·lecció de discos i discuteix amb la seva dona perquè el rebost és ple de guitarres. I en aquestes escenes domèstiques es propicien converses que expliquen millor que cap entrevista el com i el perquè de la música de Raimundo Amador, un artista que sempre s'ha expressat millor amb la música que amb la paraula. És un documental de La Mina Produccions.

El 3 de novembre a les 00.10 s'emetrà "Venid a las cloacas: la historia de la Banda Trapera del Río", un documental que va guanyar els premis al millor documental nacional i el premi del públic al Festival In-Edit 2010. A mitjans dels anys setanta es deia que el barri de Sant Ildefons, a Cornellà, era un dels pitjors llocs per viure de tot el país. I precisament d'aquesta barriada obrera de la rodalia de Barcelona va sortir La Banda Trapera del Río, el grup que amb bombes com ""La regla" o "Ciutat podrida" va fer de pont, tant en la forma com en el missatge, entre el rock i el punk al nostre país. "Venid a las cloacas" explica una història convulsa, breu, tràgica i al mateix temps molt divertida, igual que les cançons de La Trapera. La biografia dels pioners del punk es reconstrueix a partir de material d'arxiu pràcticament inèdit, imatges del retrobament del grup a finals de la dècada dels 2000 i entrevistes amb els supervivents -la Trapera té una llarga llista de baixes-, amics del barri, responsables discogràfics i mànagers que els van voler domar: testimonis privilegiats d'una carrera viscuda a tota velocitat i sense pensar en el demà. Dirigit per Daniel Arasanz i amb guió de Jaime Gonzalo, biògraf de la banda.

El 4 de novembre a les 00.10 s'emetrà "To de re per a mandolina i clarinet", treball seleccionat al Festival In-Edit 2011. El documental, de producció de TV3, dirigit pel periodista Jordi Turtós, és el retrat d'una escena irrepetible: l'"ona laietana", que, al voltant de la sala Zeleste, va reunir els músics més creatius de la Barcelona dels anys 70: Jaume Sisa, Gato Pérez, Música Urbana, l'Orquestra Mirasol, la Companyia Elèctrica Dharma, l'Orquestra Plateria, Iceberg, Blay Tritono... Els músics, a més dels fundadors de Zeleste, participen en un programa que inclou material pràcticament inèdit cedit per TVE i que condueix el cantautor Roger Mas, que recorre la història del moviment laietà i mira d'explicar per què una de les generacions més creatives de la música moderna catalana ha deixat tan poc rastre. Aquesta producció es va estrenar al festival In-Edit l'any 2011.

El 5 de novembre a les 00.10 s'emetrà "Toti Soler. D'una manera silenciosa" documental seleccionat al Festival In-Edit 2013. El guitarrista Toti Soler és una figura cabdal de la música moderna del nostre país. Ha estat pioner en l'apropament al flamenc, precursor de la música progressiva i laietana, artista pop d'èxit precoç, mestre en l'art de musicar poetes i company fidel de grans cantautors. Toti Soler és totes aquestes coses, però també és un rebel. Un artista que encara es busca a si mateix, que porta dins el que ell en diu "la pena infinita" i que en la quietud i la soledat de l'Empordà ha trobat l'espai per viure i fer música a la seva manera. "Toti Soler. D'una manera silenciosa", que agafa el títol d'una peça popularitzada per Miles Davis ("In a silent way") i adaptada a la guitarra per Toti Soler, és un retrat íntim de l'artista. Dirigit per Jordi Turtós amb la realització d'Àngel Leiro i Joan Simó, el documental fuig de la biografia per centrar-se en la personalitat de l'artista. Hi apareixen, entre d'altres, la cantant Sílvia Pérez Cruz i el pianista Jordi Sabatés, tots dos col·laboradors de Toti Soler en la seva llarga trajectòria, però també personatges anònims que formen part de la vida personal i musical de Toti Soler a l'Empordà.

Dissabte 7 de novembre a les 23.45 s'emet "Pauls Planet", documental seleccionat al Festival In-Edit 2013. Aquest treball se submergeix en el dia a dia del músic Paul Fuster, prenent com a fil conductor la seva gira en bicicleta per Catalunya. El 4 d'abril del 2013, el músic, cantant i compositor Paul Fuster surt de Cardona -el poble de la seva mare, on viu- per començar una gira per tot Catalunya. El resultat són seixanta dies durant els quals fa 55 concerts i 2.080 km, que l'artista nord-americà recorre amb una bicicleta feta per ell mateix i amb una guitarra feta també amb les seves mans. El documental segueix el músic al llarg d'aquest viatge particular, de ciutat en ciutat i de poble en poble, que comença els mesos previs a Cardona, mentre ell mateix es construeix la bicicleta. Sense censura, sense trampes, el llargmetratge és un mirall que mostra qui és aquest artista nascut a Minnesota de pares catalans que torna, després d'estar set anys fora, per reprendre el "contacte amb la gent" i disposat a "canviar les actituds del rock'n'roll".

Molts quilòmetres concentrats en noranta minuts plens d'anècdotes i de cançons brillants de folk-rock d'arrel d'un músic que no deixa indiferent i que és disseccionat en el film per Joan Pons, "El petit de ca l'Eril", Magda Bonet, Juanjo Muñoz, Gerard Quintana i fins i tot pel seu propi pare, el cardiòleg Valentí Fuster, entre d'altres.

Anar al contingut