Arqueologia

"Sota terra" excava a Barcelona per esbrinar l'origen de les Drassanes Reials

Són les Drassanes actuals les que va construir Pere el Gran, com sempre s'ha dit? O han patit una modificació important al llarg dels anys? L'equip del programa mirarà d'esbrinar tota la veritat en tres intensos dies.

Aquesta setmana "Sota terra" centra les seves excavacions a la ciutat de Barcelona, primer amb l'estrena del capítol "Drassanes, una joia gòtica?", on l'equip d'arqueòlegs del programa qüestiona que l'edifici sigui, com diuen tots els manuals, l'estendard del gòtic civil català. I, a continuació, el programa visita un edifici de Ciutat Vella amb 2.000 anys d'història.


Drassanes, una joia gòtica?

En diferents gravats històrics, les Drassanes gòtiques de Barcelona apareixen representades de manera diferent a l'actual. Fins i tot en una situació diferent de l'actual.

L'equip de "Sota terra" treballarà per saber si les actuals Drassanes són les que va construir Pere el Gran -com sempre s'ha dit- o si han patit alguna modificació important al llarg dels anys. Es tracta, com diuen tots els manuals, de l'edifici estendard del gòtic civil català, i el millor conservat del món? En tres dies intentaran esbrinar tota la veritat sobre les Drassanes reials de Barcelona.

A mig programa, l'aparició d'enterraments romans ens farà replantejar una altra veritat històrica establerta fa anys: la línia de costa de la ciutat en temps dels romans.


Carrer Ripoll 25, vint segles d'ocupació, del segle I al XXI

En aquest episodi, l'equip de "Sota terra" va localitzar un edifici en obres situat al carrer Ripoll, número 25 de Ciutat Vella, a Barcelona. No és un edifici qualsevol. És un edifici, o més ben dit un espai, amb 2.000 anys d'història. Perquè molt abans que s'hi alcés una sola paret, per aquí hi passava l'aqüeducte romà que va abastar d'aigua la ciutat de Barcino. I entre aquesta construcció romana i els equipaments municipals que ocuparan la finca durant el segle XXI, 20 segles en què Ripoll, 25 ha estat un hostal, un forn, seu d'estudis universitaris, una casa amb jardí, un bloc de pisos…

El repte és excavar i trobar el màxim nombre de restes de tots aquests segles per poder reconstruir cronològicament la història que ha tingut aquest espai del barri vell de Barcelona.

Anar al contingut