"Puig Antich. El llibre vermell", a la plataforma 3Cat

50 anys de la mort de Salvador Puig Antich: què va passar el 25 de setembre del 1973?

Coincidint amb el 50è aniversari de l'execució de l'anarquista català per part del règim franquista, "Puig Antich. El llibre vermell" fa una revisió en profunditat de tot el procés i treu a la llum irregularitats desconegudes fins ara

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto39

Xavier Sanjuan

Director del documental "Puig Antich: el llibre vermell"

@xsanjuan

Salvador Puig Antich va ser executat el 2 de març del 1974 a la sala de paqueteria de la presó Model de Barcelona. Les autoritats van escollir un lloc discret, i no el pati de la presó, on se solien fer les execucions, per evitar que els presos donessin l'alerta i això pogués provocar protestes a Barcelona. A les 9.40 del matí, el botxí va fer girar el mecanisme del garrot vil.  

La manera com es va fer l'execució va ser la darrera gran irregularitat del procés a Puig Antich. Segons la llei de la justícia militar que el va condemnar, la pena de mort hauria d'haver estat per afusellament, però el règim va voler imposar-li un càstig exemplar i va triar un mètode medieval en desús. És l'última anomalia d'un procés esquitxat des d'un inici.  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 3Cat (@som3cat)

50 anys després dels fets, continuen apareixent elements que posen en evidència irregularitats en totes les fases del procediment. Durant l'elaboració d'aquest documental, l'equip ha localitzat un document del servei d'intel·ligència nord-americà segons el qual, al consell de guerra de Puig Antich, hi hauria hagut micròfons. El document afirma que s'haurien pogut enregistrar les converses de la sala de deliberacions del consell de guerra, cosa que podria comportar que el procés es declarés nul. L'equip també ha tingut accés a la documentació original de la causa i ha comprovat que, sorprenentment, mig segle després, encara es conserva tancada en una caixa forta al Govern Militar de Barcelona, i no als arxivadors on es guarden totes les causes.     

 

El documental també fa un retrat de Puig Antich, de les seves motivacions polítiques i de la seva lluita, no només contra el règim franquista, sinó contra el sistema capitalista. El Salvador militava al MIL, un grup anarquista que defensava l'agitació armada i que havia dut a terme atracaments a bancs per costejar la seva lluita. Era, doncs, un membre actiu que anava armat, i sabia que jugava amb foc. El 25 de setembre del 1973, el dia de la seva detenció, va ser acusat d'assassinar un policia en unes circumstàncies confuses i encara plenes d'interrogants que fan impossible determinar la seva implicació en el tiroteig.  

Salvador Puig Antich va ser executat a la sala de la paqueteria de la Model

Però, més enllà de la responsabilitat o no de Salvador Puig Antich en la mort del policia, el documental mostra com el règim franquista va manipular el procés per dirigir totes les proves contra ell, i com aquest control, lluny d'aclarir els fets del 25 de setembre del 1973, va contribuir a enterbolir-los. 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut