El president Montilla diu que no presidirà la Generalitat "amb el suport ni actiu ni passiu del PP"

El president diu que són els populars el qui pressionen el Constitucional frenant-ne la renovació

El president de la Generalitat, José Montilla, ha rebutjat aquest matí la possibilitat de formalitzar un pacte a la basca en els futurs acords postelectorals, i ha reiterat que "ni Catalunya és Euskadi, ni el PSC és el PSE". En declaracions al programa El matí de Catalunya Ràdio amb Manel Fuentes, el president Montilla ha assegurat que en cap cas no pactarà amb el PP per arribar a ser president de la Generalitat: "Jo no seré president de la Generalitat amb el suport ni actiu ni passiu del PP, de cap de les maneres. I el que crec és que també altres persones de Catalunya haurien de fer la mateixa afirmació. Jo sí que descarto al PP dintre la política de pactes", ha declarat.
D'altra banda, el president de la Generalitat s'ha mostrat convençut de la constitucionalitat de l'Estatut i ha dit que espera que es produeixi un desenllaç favorable per part del Tribunal Constitucional. El president Montilla, però, en cas que es produeixi una sentència adversa, s'ha compromès a liderar una resposta unitària de tots els partits polítics: "Els defensors de l'autogovern de Catalunya, les formacions que van donar suport a l'Estatut, i les formacions que donen suport al govern de Catalunya, sí que haurien de ser capaços, si hi ha una sentència adversa, que jo no ho espero, de concertar una resposta unitària, i en aquest sentit jo com a president, si es produeix aquest escenari, prendré les iniciatives pertinents".
El president Montilla ha acusat el Partit Popular de pressionar el Tribunal Constitucional i no voler-lo renovar per creure que l'actual composició l'afavoreix: "Són els que estan pressionant el Constitucional. Perquè una manera de pressionar el Constitucional és frenant la seva renovació. Una renovació que en alguns dels seus noms, dels seus components, s'hauria d'haver produït, i no s'ha produït precisament per aquesta pressió del Partit Popular, perquè creu que la correlació de forces ara li és més favorable per tractar de laminar l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Això és pressionar el Tribunal Constitucional".
D'altra banda, i responent a la pregunta de Manel Fuentes sobre la situació de les relacions actuals amb el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, el president Montilla ha destacat la necessitat de treballar plegats per sortir de la crisi econòmica: "Sincerament, el president del govern espanyol té altres problemes més importants. Suposo que és més problema Rajoy que jo, tot i que jo li puc donar alguns problemes, i de fet li he donat alguns problemes. Jo crec que com a president i representant els interessos de Catalunya, que és el que he de fer".
En relació amb la futura reforma de la llei electoral, el president de la Generalitat ha defensat un model com l'alemany, que acosti l'elector al diputat: "Amb circumscripcions que siguin més petites. Vull dir, en aquest moment, una circumscripció com la província de Barcelona, amb prop de cinc milions d'habitants, els electors no poden identificar els seus diputats, i estaria bé que, a més a més de tenir una opció per un determinat partit, tinguéssim un referent personal".
Sobre la reforma laboral, el president Montilla s'ha mostrat partidari de generar llocs de treball a través de contractes a temps parcial, com succeeix a Holanda: "No com acomiadar i acomiadar més barat, sinó com generar les condicions per poder contractar i fer que la contractació sigui més estable i no amb tanta temporalitat, segurament també utilitzant fórmules que utilitzen altres països, com ara els contractes a temps parcial, per exemple a Holanda".

Anar al contingut