"El documental" estrena "Temps de CanVi(e)s"

Demà, a les 23.35, "El documental" estrena "Temps de CanVi(e)s". Realitzat per alumnes del Taller de Cine Documental de l'escola DateCuenta, aquest treball presenta una crònica dels fets que van tenir lloc el 26 de maig del 2014 arran del desallotjament i posterior enderrocament del Centre Social Autogestionat Can Vies, al barri de Sants de Barcelona. El film dóna veu a les diferents parts implicades i proposa una reflexió sobre les ciutats on vivim.

El que va començar com un exercici del Taller de Cine Documental de l'escola autogestionada DateCuenta per documentar la crònica d'un desallotjament anunciat, el del Centre Social Autogestionat Can Vies del barri barceloní de Sants, es va convertir en un film que obre un debat sobre quin tipus de ciutats volem i com es poden gestionar.

Quan el Centre Social Autogestionat Can Vies va ser desallotjat, feia 17 anys que era un espai social i de barri. Va ser ocupat el 1997 quan era propietat de TMB, Transports Metropolitans de Barcelona. Des d'aleshores s'hi van desenvolupar tot tipus d'activitats i va ser una escola de formació per a persones que avui participen en altres espais autogestionats. El seu desallotjament, el 26 de maig del 2014, i enderrocament posterior van venir seguits d'una setmana d'intenses mobilitzacions. El documental segueix la crònica dels fets contraposant els diferents punts de vista a través dels testimonis d'Elisenda Barrera, una de les primeres joves que va ocupar Can Vies, on va viure quatre anys; Ferran Agulló, membre de Can Batlló, plataforma veïnal que va entrar el 2011 al recinte fabril de Can Batlló amb el projecte de transformar-lo en equipaments i espai verd per a la ciutat; David Fernàndez, periodista i activista social, exdiputat de la CUP; Elba Mansilla, de la Plataforma de Suport a Can Vies; Jordi Martí, regidor del districte de Sants-Montjuïc entre el 2011 i el 2015, i Albert Torras, periodista i veí de Sants.

Poden conviure a Barcelona diferents models i visions de la ciutat? Amb el subtítol de "ciutat, autogestió, conflicte", el documental pretén reflexionar sobre les ciutats on vivim, les violències que generem i patim, i què significa "autogestió". També planteja el dret a la propietat privada enfront el dret a l'habitatge, les institucions davant els moviments populars, l'ús i la gestió dels espais abandonats, el ciutadà com a espectador social i cultural o com a agent actiu i crític que decideix quin barri i cultura vol, la violència institucional i la del carrer... Tots els punts de vista hi estan representats. Després de l'enderrocament, una campanya de microfinançament popular va recollir 90.000 euros per a la reconstrucció. El futur de Can Vies, però, encara està per decidir, ja que està afectat per un pla urbanístic.

Fitxa tècnica

Guió, realització i muntatge: Alice Khon, Jimena Martínez, Aitor Palacios, Pablo Rogero i Mar Valldeoriola

2015

53'

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut