La Corunya

Brussel·les estudiarà la legalitat de l'escàner personal abans de promoure'l

Brussel·les estudiarà el respecte al "dret a la intimitat" i altres aspectes legals abans de proposar al juny l'adopció de mesures conjuntes sobre la implantació d'escàners corporals, ha anunciat el ministre de Foment, José Blanco, al final d'una reunió informal de ministres de Transports de la UE celebrada a la Corunya. La decisió d'elaborar un informe obeeix a les reticències de diversos països, entre ells Alemanya i França, sobre aquests aparells, que es van proposar després de l'atemptat frustrat en un vol entre Amsterdam i Detroit el passat 25 de desembre, quan un passatger va intentar destruir l'avió amb un explosiu amagat en la seva roba interior que no va ser detectat a l'aeroport d'Amsterdam.

Actualitzat
El ministre de Foment d'Espanya, país que exerceix la presidència rotatòria de la UE, ha indicat que la normativa per utilitzar aquests aparells haurà d'establir l'obligació de "destruir les imatges" de l'escàner, en les quals es veuen els cossos pràcticament nus, la "formació del personal encarregat de controlar els passatgers o la prohibició de controls selectius per raons de raça, gènere o qualsevol altra".

El comissari europeu de Transports, Siim Kallas, que ha participat en la reunió, ha assenyalat que la Comissió Europea examinarà qüestions relatives a la "privacitat" o als "drets" dels passatgers, per després presentar l'informe, però ha considerat que "tots estan d'acord en la necessitat d'adoptar normes comunes".

A començament d'any, el ministre de Foment va assegurar que la instal·lació d'aquests aparells seria "inevitable", però va destacar la necessitat que la Unió Europea adoptés una posició conjunta que combinés la seguretat amb el respecte a la intimitat. En aquest sentit, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va afirmar que els escàners no s'instal·laran als aeroports de l'Estat si no hi ha una decisió conjunta dels 27 estats membres.

"Estripcontrols"


Els escàners són uns aparells que permeten als agents observar a través de la roba les parts més íntimes dels examinats, inclosos els genitals. La mesura vol detectar qualsevol arma o substància il·legal, però l'escàner funciona amb una tecnologia denominada "ona mil·límetre", que genera unes ones electromagnètiques que fotografien cada part del cos i traspassen qualsevol peça de roba.

Llibertats i drets civils


La mesura ha reobert el debat sobre fins on poden arribar les mesures per garantir la seguretat i fins a quin punt s'han de veure reduïts els drets civils i les llibertats. Des de la UE han considerat que la proposta pot tirar endavant després que s'ha matisat que l'ús de l'escàner serà "opcional" per als estats membres i que els passatgers que no vulguin veure envaïda la seva intimitat podran demanar sotmetre's als controls tradicionals, passant per l'arc de seguretat i l'escorcoll posterior. A més, també s'ha indicat que els agents que revisin les imatges no seran a prop dels passatgers, sinó que se situaran en una cabina aïllada.
Anar al contingut