2. Manual d'ús

2.4.4.4.1. Llargada de la frase

En general, preferim les frases breus. Tot i això, procurem alternar frases curtes i frases llargues per donar un ritme adequat al text, evitar que resulti monòton i facilitar-ne la lectura. Si una frase és excessivament llarga i conté massa informació, la reformulem i en distribuïm el contingut entre diverses frases més curtes.

 

   
El fet que el jutge que porta el cas de les persones mortes aquest any al geriàtric de Rubí, en el torn de nit, en què treballava Josep Garcia, hagi ordenat exhumar els cadàvers, ha portat Garcia, segons el seu advocat, a voler declarar un altre cop, perquè sembla que té alguna cosa per explicar. El jutge que porta el cas del geriàtric de Rubí ha ordenat exhumar els cadàvers de les persones mortes aquest any coincidint amb el torn de nit, en què treballava Josep Garcia. Això ha fet que Garcia, segons el seu advocat, vulgui declarar un altre cop, perquè sembla que té alguna cosa per explicar.

 

Evitem expressar-nos amb construccions complicades i eliminem els elements prescindibles de la frase.

 

   
Messi ha marcat el gol de la victòria amb la seva cama dreta. Messi ha marcat el gol de la victòria amb la cama dreta.
No han servit de res els 19 punts de Marc Gasol, màxim anotador dels Grizzlies, en el que ha estat la tercera derrota consecutiva del seu equip. No han servit de res els 19 punts de Marc Gasol, màxim anotador dels Grizzlies, en la tercera derrota consecutiva del seu equip.
Avui, el patronat del Liceu decidirà si precinta o no les instal·lacions del teatre després dels problemes d’humitats detectats. Avui, el patronat del Liceu decidirà si precinta les instal·lacions del teatre després dels problemes d’humitats detectats.
Avui ha mort Luis García-Berlanga, als 89 anys d’edat. Avui ha mort Luis García-Berlanga, als 89 anys.
Amb cada donació individual es recull sang per atendre tres persones diferents. Amb cada donació individual es recull sang per atendre tres persones.
La cimera es durà a terme el proper mes de maig. La cimera es farà al maig.

 

La brevetat no ens ha de portar a ometre elements gramaticals o informatius necessaris, sense els quals la transmissió del missatge és confusa o incompleta.

 

   
Ja ha començat el recompte de les votacions per la independència al Sudan del Sud. Ja ha començat el recompte de vots en el referèndum per la independència que s’ha fet al Sudan del Sud.
Quan fan divuit anys sovint es troben sense la possibilitat d'un permís de treball. Quan fan divuit anys sovint es troben sense la possibilitat de tenir un permís de treball.