Futbol

Espanyol i Barça empaten en un derbi intens (2-2)

Suárez i Vidal han remuntat el gol inicial de David López i Wu Lei ha empatat per als d'Abelardo

Francesc LatorreActualitzat

Barça i Espanyol han acabat amb un regust de boca ben diferent el derbi disputat a l'RCDE Stadium. Els blaugrana ho han fet amb la sensació d'haver deixat escapar dos punts quan tenien la victòria pràcticament a la butxaca. Els blanc-i-blaus han marxat cap a casa amb l'alegria d'un empat aconseguit in extremis contra l'etern rival i amb la sensació que amb Abelardo les coses poden ser diferents. En la seva primera alineació com a entrenador de l'Espanyol, l'asturià ha dibuixat un 4-4-2 que ha tingut a Melendo com a gran novetat al costat de Calleri. Per la seva part, Ernesto Valverde ha disposat el seu onze de gala, amb la ja coneguda absència del lesionat Ter Stegen. Neto ha fet el seu debut a la Lliga amb la samarreta del Barça. Messi i Suárez, que van arribar fa dos dies després de les vacances de Nadal, han estat titulars.

En els compassos inicials, la possessió ha estat del Barça. L'Espanyol ha aconseguit aguantar les primeres envestides dels culés –avui equipats amb la samarreta de la senyera– i en els primers vint minuts el Barça, tot i dominar, no ha xutat a porteria. Ara bé, els d'Abelardo no aconseguien encadenar dues passades seguides, perdent ràpidament la possessió de la pilota quan aconseguien recuperar-la. De fet, els blanc-i-blaus no han trepitjat l'àrea blaugrana fins la jugada que els ha servit per encetar el marcador. Ha estat en una acció a pilota parada. Marc Roca ha servit una falta i David López s'ha enlairat enmig de la defensa barcelonista per rematar de cap i superar Neto (min 22). És el primer gol que fa David López en aquesta lliga. Messi ha fet el primer xut a porta per part del Barça quatre minuts més tard, però Diego López ha aturat sense cap dificultat. Ha estat un miratge perquè a partir d'aleshores ha estat l'Espanyol qui s'ha fet amo i senyor de la pilota, amb possessions llargues que han fet anar de corcoll l'entramat defensiu del Barça. El públic de Cornellà fins i tot s'ha animat a acompanyar amb olés les passades dels seus jugadors. L'ordre, la intensitat defensiva i la solidaritat defensiva dels futbolistes d'Abelardo han fet que els de Valverde tinguessin moltíssimes dificultats per combinar i desplegar la seva idea de joc. Els barcelonistes han despertat una mica abans del descans. Primer, amb una rematada de cap de Messi que ha aturat Diego López. I tot seguit amb una bona jugada personal de Luis Suárez que l'uruguaià ha resolt amb un xut que s'ha estavellat al pal, en la que ha estat l'ocasió més clara del Barça en aquest primer acte. Encara abans de marxar al vestidor, una combinació entre Griezmann i Messi ha acabat amb una rematada de l'argentí que ha pogut desviar la defensa local en última instància. Mentre tot això passava, per cert, Arturo Vidal ha començat a escalfar-se a la banda.

En efecte, el xilè ha sortit en l'inici de la segona part. Ho ha fet en substitució d'Ivan Rakitic. A diferència del que ha passat en el primer temps, el Barça no ha trigat gens a crear perill... i en marcar. Jordi Alba ha culminat una incursió per banda esquerra amb una centrada mil·limètrica que Luis Suárez ha rematat de primeres, lluny de l'abast de Diego López (min 50). Gest de gran qualitat de l'uruguaià per equilibrar el partit. Tot i que estava absolutament sol, ha estat una rematada de molt nivell. Tant o més deliciosa ha estat però la centrada amb l'exterior que ell mateix ha fet en el minut 58 per a que precisament Arturo Vidal rematés de cap per capgirar el marcador i avançar els de Valverde. És el sisè gol del xilè a la Lliga, una diana que arriba enmig dels rumors sobre el seu futur i enmig de la polèmica de la denúncia que va posar contra el club. La remuntada exprés del Barça ha deixat grogui per moments a l'Espanyol i el Barça hauria pogut fer el tercer en el minut 64. Messi ha protagonitzat un eslàlom marca de la casa des del mig camp i fins a la frontal de l'àrea. Allí ha filtrat una passada per a Luis Suárez però aquesta vegada la rematada de l'uruguaià l'ha desviat Diego López. En el minut 75, contratemps seriós per a Valverde, que s'ha quedat amb un jugador menys per l'expulsió de Frenkie de Jong. L'holandès ha perdut una pilota i li ha entregat a Calleri. Per evitar-ne la progressió l'ha agafat de la samarreta i s'ha guanyat la targeta groga. En ser la segona, del Cerro Grande l'ha enviat als vestidors. Aquesta circumstància ha fet revifar l'Espanyol i els espectadors que avui gairebé omplien l'RCDE Stadium. Ha estat en aquests moments d'eufòria perica que Wu Lei ha disposat d'una molt bona oportunitat per empatar, però Neto ha volat per evitar el gol del xinès. Per endreçar la situació, Valverde ha fet entrar Semedo en el lloc de Griezmann. Sergi Roberto ha passat al mig del camp i Semedo s'ha situat al lateral dret. Amb l'Espanyol bolcat sobre la porteria blaugrana, Suárez n'ha tingut una per sentenciar a passada de Vidal. I en l'acció immediatament posterior, l'Espanyol ha aconseguit empatar. Ha estat gràcies a un gran gol de Wu Lei que, ara sí, ha convertit en or una gran passada del Monito Vargas.

Amb aquest empat tanca la primera volta com a líder de la competició, però empatat a punts amb el Reial Madrid. L'Espanyol, per la seva part, continuarà cuer de la classificació, però l'estrena d'Abelardo a la banqueta fa que els seguidors blanc-i-blaus mirin el futur amb una mica més d'optimisme.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut