Barça

Joan Laporta: "El que ens vam trobar no s'arregla en una o dues temporades"

El president del Barça ha convocat la premsa per repassar l'actualitat del Barça després de dos anys de mandat

Actualitzat

Abans de començar la seva exposició, Joan Laporta ha volgut tenir un record en memòria de Marcos Alonso Peña, exjugador del Barça i pare de l'actual jugador del Barça Marcos Alonso Mendoza, mort als 63 anys. "Era una persona a qui teníem molta estima", ha resumit. 

Laporta i la directiva del Barça, guardant un minut de silenci per Marcos (EFE)

Joan Laporta ha començat abordant l'aspecte esportiu, ha celebrat la conquesta de la Supercopa --"a més la vam guanyar amb bon joc"--, i ha reiterat que el gran objectiu del Barça és la Lliga, sense oblidar que l'equip està en creixement. Laporta ha lloat la figura del tècnic, Xavi Hernández. 

"Estem en una nova era, estem redreçant el club cap a un nou camí, però el primer equip transmet il·lusió. Vull agrair la tasca que fa Xavi, una persona positiva, que busca solucions i que hi entén de futbol. Sempre s'ha mostrat agraït amb l'esforç que ha fet el club per fer un equip competitiu, coneixedor de les limitacions salarials que ens fixa la Lliga."

Laporta també ha mantingut un discurs positiu pel que fa a les seccions o als equips de base del club: "L'excel·lència s'està instal·lant al Johan, al Palau i a la ciutat esportiva." I també ha recordat la tasca que s'ha fet per redreçar els comptes del club:

"Podríem dir que hem salvat el Barça de la ruïna econòmica i que hem estat valents a l'hora de reduir el deute i estabilitzar la tresoreria. Per primer cop hem tingut superàvit i hem treballat a fons per eixugar el balanç net negatiu. La salut financera del club va millorant." 

Altres aspectes positius que ha recalcat el president del Barça recauen en sectors comercials, d'assistència d'aficionats als diferents recintes del club o de venda de samarretes. Però on el discurs ha deixat de ser de color de rosa ha estat quan ha parlat de les restriccions que ha d'afrontar al club per la norma de limitació salarial que ha d'afrontar el Barça:

"Com és que ens costa tant inscriure jugadors? És difícil d'entendre. Aquí entren les normes del "fair play" i el límit salarial. La Lliga fixa uns límits en funció dels comptes de cada club. Al Barça, vam heretar un límit salarial excedit en molts milions. Feta l'anàlisi dels contractes, dels bonus... hi havia un excés del voltant dels 300-350 milions. Això ens dificultava la gestió esportiva. Han fet un esforç titànic. Ara hem rebaixat al voltant dels 100 milions. A l'estiu, arribarem als 170 de reducció. Des que vam entrar fins ara hem comprat per 215 milions i hem venut per 141 milions. El que ens vam trobar no s'arregla en una o dues temporades."

Laporta ha apuntat que l'herència rebuda sumada als paràmetres canviants de LaLiga dificulten les operacions del club:  

"La Lliga ens aplica unes normes més restrictives. Dins de la normativa, hem aconseguit amb habilitat inscriure jugadors fent un esforç titànic. Quan superem un obstacle, la Lliga ens ha canviat la norma perquè no repetim l'operació. Això és un estira-i-arronsa constant que complica la planificació esportiva. Seguirem lluitant i treballant amb habilitat. Intentarem convèncer la Lliga perquè flexibilitzi aquestes normes. Ens fan que no siguem prou competitius. El "fair play" en altres països és més flexible."

Mateu Alemany, director de futbol, també ha intervingut per explicar els detalls de les mesures que està posant en marxa el club per reduir la massa salarial: 

 

Una altra de les dificultats que s'ha trobat l'actual junta directiva del Barça és, en paraules del seu president, que el projecte Espai Barça estava a les beceroles quan van arribar. 

"Quan arribem l'Espai Barça no està fet. I s'han gastat diners en projectes. Teníem el compromís electoral de fer-lo. És una llàstima que no s'hagin aprofitat els anys de confinament i de més bones condicions. Avui, ja podem dir que estem ultimant una estructura de finançament, abans del 31 de març, per a l'Espai Barça. S'engegaran les obres de remodelació del Camp Nou. Arriben amb 10 anys de retard. Però finalment tindrem un dels millors estadis del món, per generar molts més ingressos."

Laporta ha detallat els protocols que s'han seguit per garantir concursos transparents a l'hora de detallar les empreses que s'encarregaran de l'Espai Barça i ha resumit en una frase per què es va triar Limak:

"Han sigut els únics que han acceptat els terminis per tornar al Camp Nou abans del desembre del 2024 i acabar les obres abans del juny del 2026. Cada temporada que estiguem fora del Camp Nou ens representa 93 milions de pèrdues. Limak ha acceptat compensacions per cada dia de retard en les obres."

 

 

Pel que fa als rumors apareguts en els últims dies sobre una possible venda d'Ansu Fati, Laporta no hi ha donat gaire crèdit:  

"En Ansu Fati hi tenim dipositades grans esperances i això és tot el que puc dir. És una persona integrada al club i estimada."

Continuant amb noms propis, Laporta ha tingut bones paraules per a Sergio Busquets, però ha assenyalat que la pilota per a la renovació està a la seva teulada: 

"Ho està fent de meravella. És incombustible. Tenim un equip jove, però sense jugadors com Busi seria difícil que els joves agafessin aquesta dinàmica. Quan ell consideri, que ens truqui. Encara no ens hem assegut a parlar d'aquest tema, les dues parts considerem que encara no és el moment. Però tenim una molt bona relació."  

Pel que fa a la renovació d'Alejandro Balde, el president del Barça ha puntualitzat que "està treballada i acordada a l'espera de poder-la inscriure a la Lliga. Ell té interès per seguir". 

 

 

Laporta ha refermat el compromís del Barça amb la Superlliga:

"La Superlliga està progressant. En el club compartim plenament el decàleg. És important que sigui oberta, atractiva i sostenible. Estem defensant la lliure competència a la UE. Defensem que no es trenqui el diàleg amb la UEFA. Falta un debat més profund amb les Lligues per trobar una solució harmonitzada. Esperem una sentència a l'abril. Jo penso que evoluciona favorablement". 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut