ALPINISME

El punyent missatge d'un alpinista que treu a la llum les misèries de l'Everest amb la Covid

Elia Sailkaly parla de l'enorme quantitat d'escombraries que hi ha al cim del món i de les morts produïdes per la cobdícia de les grans agències

Tot i el descontrol al camp base, on el coronavirus s'ha estès amb rapidesa, les grans agències turístiques del Nepal han aconseguit el seu objectiu de portar al cim de l'Everest a centenars d'alpinistes.

La pressió internacional per tancar el camp base no ha estat suficient i, ara, els retrets han arribat aquest cop per part d'un alpinista prestigiós com Elia Saikaly, el mateix que fa unes setmanes mostrava amb incredulitat com els helicòpters traslladaven fins al camp 2 de l'Everest diversos d'aquests turistes de muntanya. Helitaxi fins al cim.

 

El canadenc va fer cim aquesta setmana per quarta vegada en la seva carrera, encara que en aquesta ocasió va ser diferent, tal com ell mateix va escriure en un missatge commovedor a les seves xarxes socials, en què denuncia totes les barbaritats viscudes aquests dies a l'Everest.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elia Saikaly (@eliasaikaly)

 

Estimat Chomolungma (com es diu a la muntanya en tibetà), et demano disculpes des del teu cim. És la quarta vegada que soc aquí, però en totes les anteriors he estat massa ocupat fent fotos per als patrocinadors.

Aquesta vegada ho vaig fer imaginant el que van sentir Tenzing i Hillary abans que les coses es descontrolessin. Et demano perdó en nom dels 'muntanyencs' per la pila d'escombraries que està sota els meus peus. El lloc més sagrat de la Terra és ara un abocador. Hi ha banderoles de les expedicions comercials tirades aquí dalt i acabo de veure un escalador deixant la seva llauna buida d'una beguda energètica aquí mateix. El meu col·lega Scott li ha cridat per fer-ho.

Hi havia un mort a prop del pas Hillary; tots hi hem passat per sobre. No crec que això aparegui en les històries de les xarxes socials. A més, gairebé em congelo per culpa de l'embús d'escaladors inexperts que van deixant les seves escombraries mentre jo carrego una bossa a la meva esquena tractant de minimitzar el meu impacte en l'escalada.

Vaig viure massa el 2019. L'arrogància i la cobdícia ja estan per tot arreu. Només importa el cim, sigui com sigui, tot i que la Covid-19 estigui sense control al camp base. Alguns xerpes van haver de portar bombones d'oxigen fins al camp 4 i jo sabia com de valuoses podien ser per salvar vides a Katmandú »

 

Un nou mort aquesta temporada


Als dos morts reportats fa uns dies, es va unir ahir l'accident mortal de Pemba Tashi Sherpa, un dels integrants de l'expedició de «Seven Summits Treks».

Segons els oficials de camp base, el xerpa hauria patit una caiguda entre el camp 1 i 2, i va ser rescatat pels seus companys en aquesta zona ja sense vida. La seva és la tercera mort de la temporada de primavera a l'Everest.

Anar al contingut