Girona

La problemàtica del Girona per jugar la Champions a Montilivi

La UEFA no permet les graderies supletòries que actualment garanteixen un aforament superior a 14 mil espectadors

Jordi Sunyer CapellaActualitzat

El Girona FC té garantida una plaça en competicions europees per a la temporada vinent; ara falta veure quin serà el torneig que veurà l'estrena continental dels blanc-i-vermells.

En tot cas, el club té un maldecap sigui quina sigui la competició: mantenir l'aforament de Montilivi (ara superior als 14.000 espectadors) per a aquests partits.

Les normes de regulació d'infraestructures de la UEFA són taxatives: no es permet l'ús de graderies supletòries en cap partit de competició europea. Prenent la norma al peu de la lletra, això reduiria la capacitat de l'estadi fins, aproximadament, els 9.300 espectadors, un nombre inferior al d'abonats que té el Girona aquesta temporada.
 

A més, el maldecap logístic seria important, perquè la zona de premsa de Montilivi (amb l'excepció de les cabines i altres espais per a les televisions amb drets de retransmissió) està ubicada a la graderia supletòria instal·lada damunt la nova graderia est de Montilivi, reinaugurada el 2011.

La graderia supletòria de Preferent de Montilivi, poc després de la seva finalització el 2017
La graderia supletòria de preferent de Montilivi, poc després de la seva finalització el 2017 (Girona FC)

Dificultats de l'ampliació 'exprés' de Montilivi

A l'hora de plantejar una ampliació "exprés" de l'estadi, el Girona es troba amb diverses dificultats. La primera és que qualsevol obra que impliqués superar els límits actuals del recinte (dit d'una altra manera, que envaís via pública) ha de comptar amb l'aprovació de l'Ajuntament de Girona.

I la segona és una dificultat geològica. L'estadi de Montilivi està construït a partir d'una extensa excavació al turó de Mas Argall, rere el gol sud de l'estadi. L'excavació, segons un informe geotècnic elaborat el 2009, va provocar la modificació del drenatge natural de la zona, que es va mirar de corregir artificialment.

El subsòl argilós de l'estadi, però, va manifestar-se particularment inestable a la zona de la graderia est, la "preferent" de Montilivi, que es va ensorrar el 1996. Al vial que la corona (el carrer de la Universitat) també hi va haver despreniments el 2004.

El talús posterior a la graderia est de Montilivi ha donat molts maldecaps en el passat
El talús posterior a la graderia est de Montilivi ha donat molts maldecaps en el passat (Jordi Sunyer / 3Cat)

Quan es va reconstruir la graderia est el 2010, en conseqüència, es va estabilitzar el subsòl de la zona i el talús posterior a la graderia, també perquè, a part d'aquesta graderia, el projecte inicial contemplava la construcció futura d'un edifici de serveis de dues plantes.

Als fonaments, de fet, no hi ha pilotatges, sinó quinze murs pantalla de divuit metres de profunditat. Amb el temps, aquest "edifici" han acabat sent els mòduls supletoris de preferent superior, però, sobre el paper, la zona està preparada per acollir-hi una ampliació, és a dir, una graderia d'obra.

La zona de premsa de Montilivi s'ubica a la graderia supletòria de Preferent
La zona de premsa de Montilivi s'ubica a la graderia supletòria de preferent (@francesccargol)

En canvi, i tenint en compte que la tribuna i graderies adjacents estan construïdes sobre un fonamentat convencional, no està tan clar que la solidesa del subsòl sigui la mateixa a les zones dels gols.

Realitzar els estudis preceptius (tot i que ja fa mesos que estan en marxa) i endegar les obres requereix un temps que, ara mateix, al Girona se li està acabant; la nova temporada comença, oficialment, d'aquí a quatre mesos i mig.

Les obres de construcció de la tribuna est de Montilivi, el 2010
Les obres de construcció de la tribuna est de Montilivi, el 2010 (L'Esportiu)

La via que explora el club

D'aquí ve que el club blanc-i-vermell, en reunions amb la UEFA, estigui plantejant la possibilitat de continuar utilitzant les graderies supletòries en competició europea.

Hi ha precedents que juguen a favor del Girona; un d'especialment sonat, el Ekaterinburg Arena, una de les seus del Mundial del 2018, on es van haver d'instal·lar graderies supletòries en un dels gols, fora de l'estadi (que va quedar inacabat en aquella zona), per poder arribar a la capacitat mínima requerida per la FIFA.

Els Grans Premis de Fórmula 1 de Catalunya o de Mònaco, el Barcelona Open Banc Sabadell de tenis o la Ryder Cup de golf són altres grans esdeveniments esportius on s'han utilitzat graderies retràctils.

Una imatge de la construcció d'una enorme tribuna retràctil per a la Ryder Cup del passat 2023
Una imatge de la construcció d'una enorme tribuna retràctil per a la Ryder Cup del passat 2023 (Ryder Cup Europe)

Més 'requisits europeus'

El Girona, també seguint la normativa UEFA, es veurà obligat a mantenir un servei de begudes i càtering a cada sector de la graderia de Montilivi; actualment, només hi ha un bar a tribuna, un altre a gol sud i una guingueta a preferent.

Però el maldecap gros és el de les noves tribunes; i més tenint en compte que el cost de les obres anirà íntegrament a càrrec del club. Montilivi és un estadi municipal, però el Girona en té la concessió per cinquanta anys des del 2018; curiosament, la CUP, amb l'actual alcalde Lluc Salellas com a regidor, va votar, en el seu dia, en contra d'aquesta concessió.

Una poc habitual imatge de Montilivi nevat (Girona FC)
Una poc habitual imatge de Montilivi nevat (Girona FC)
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut