Pedri, enfonsat després de lesionar-se a Bilbao (EFE)
BARÇA

El calvari de Pedri des del punt de vista mèdic i psicològic

Abordem el cas del jugador canari amb el traumatòleg Jordi Ardèvol i l'expert en alt rendiment Xesco Espar

Francesc LatorreActualitzat

Pedri ha tornat a entrar al diabòlic túnel de les lesions musculars. Un túnel en què va entrar per primera vegada després de jugar-ho tot la temporada 2020-21 i del qual no ha sortit mai del tot. Diabòlic perquè, de lesions musculars, com més te'n fas, més possibilitats tens de fer-te'n més. Així ho explica el traumatòleg Jordi Ardèvol, excap precisament dels serveis mèdics del Futbol Club Barcelona. Ardèvol, però, també dibuixa un possible horitzó optimista per a Pedri.

"Quan tens lesions musculars que es reparen amb una cicatriu, el risc de repetir lesió a la mateixa zona és més gran. Però també és veritat que a mesura que el jugador madura i es fa gran, és més capaç de detectar i comunicar al seu entorn els moments de més tensió i fatiga muscular. Això es tradueix en una millor dosificació, que pot portar a la desaparició de les lesions. En el passat trobem casos com els d'Iniesta i Messi, que es van fer moltes lesions musculars a l'inici de les seves carreres, però que després se'n van sortir"

Pel tipus de lesions que s'ha fet Pedri, Ardèvol no creu que el quiròfan sigui la solució ideal.

"La cirurgia està indicada en casos de la desinserció del tendó en l'os, però pel que sé, Pedri no ha tingut aquest tipus de lesió. La lesió entre múscul i tendó no té aquesta indicació. Per tant, no hi ha cap garantia que li vagi millor si s'acaba operant. Aposto més per tornar a rebuscar en els múltiples factors de risc que poden explicar lesions com aquestes. Estic parlant de qüestions relacionades amb el metabolisme, possibles interferències de salut general, de preparació física, etc."

 

Una exposició als mitjans que no ajuda

És molt habitual que el mateix dia que un jugador es lesiona, ja es comenci a parlar de quan podrà reaparèixer, de la durada de la seva recuperació. Segons Xesco Espar, expert en alt rendiment, això no fa cap favor a l'afectat.

"Entenc que els periodistes parleu d'això perquè és la vostra feina, però el jugador se n'ha de mantenir al marge. El jugador ha d'estar centrat en la seva recuperació sense pensar en el dia que ha de tornar, perquè això l'estressaria. El faria viure amb ganes de tornar el més aviat possible i potser el dia que tingui una molèstia no ho dirà i es lesionarà el dia abans del partit o durant el partit. O, el que per mi encara és pitjor, jugarà al cinquanta per cent i privarà un altre company de poder participar."

Espar, que també és exentrenador del Barça d'handbol, és de l'opinió que el fet que els jugadors cada vegada arribin més aviat als primers equips fa que s'exposin més a lesions musculars, "perquè de seguida se'ls obliga a entrenar i competir amb esportistes molt més acostumats al ritme del primer nivell i més avesats a recuperar-se'n que no pas els joves".

4 mesos, tant si passa pel quiròfan com si no

Al programa Tot Costa, de Catalunya Ràdio, han parlat de la lesió de Pedri amb el doctor Carles Pedret, especialista en medicina esportiva:

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut