Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Tempestes de sorra durant una de les pitjors sequeres del segle al Brasil

Alberto Alcántara Actualitzat

Una sèrie de tres tempestes de sorra han deixat almenys 6 morts entre finals de desembre i principis d'octubre als estats brasilers de Sao Paulo i Minas Gerais.


Aquestes tempestes han afectat ciutats com Catanduva, Franca, Ribeirao Preto i Frutal. La pols va escombrar zones rurals i urbanes, arrossegada per vents de fins a 100 km/h. Són tempestes que poden assolir un front de fins a 160 quilòmetres d'amplada i durar diverses hores.


Segons els meteoròlegs locals, són tempestes relativament comunes, però amb una intensitat desbocada com a resultat d'un llarg període de sequera, altes temperatures i baixes humitats. En aquest sentit, els científics refermen que, amb la inèrcia d'escalfament global i desertificació, hi ha més energia disponible i més material al sòl perquè s'accentuïn aquests fenòmens extrems.

El Brasil viu la pitjor sequera en 91 anys. A l'oest i al sud del país, les reserves hídriques han baixat fins a nivells crítics. El nivell del sistema de Cantareira, que compta amb sis embassaments i subministra aigua a l'estat de Sao Paulo, es troba a un 29% de la seva capacitat.

Sequera a l'embassament de Cantareira (AFP)

 

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut