Tempestes de sorra durant una de les pitjors sequeres del segle al Brasil

Alberto AlcántaraActualitzat

Una sèrie de tres tempestes de sorra han deixat almenys 6 morts entre finals de desembre i principis d'octubre als estats brasilers de Sao Paulo i Minas Gerais.


Aquestes tempestes han afectat ciutats com Catanduva, Franca, Ribeirao Preto i Frutal. La pols va escombrar zones rurals i urbanes, arrossegada per vents de fins a 100 km/h. Són tempestes que poden assolir un front de fins a 160 quilòmetres d'amplada i durar diverses hores.


Segons els meteoròlegs locals, són tempestes relativament comunes, però amb una intensitat desbocada com a resultat d'un llarg període de sequera, altes temperatures i baixes humitats. En aquest sentit, els científics refermen que, amb la inèrcia d'escalfament global i desertificació, hi ha més energia disponible i més material al sòl perquè s'accentuïn aquests fenòmens extrems.

El Brasil viu la pitjor sequera en 91 anys. A l'oest i al sud del país, les reserves hídriques han baixat fins a nivells crítics. El nivell del sistema de Cantareira, que compta amb sis embassaments i subministra aigua a l'estat de Sao Paulo, es troba a un 29% de la seva capacitat.

Sequera a l'embassament de Cantareira (AFP)

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut