SOHO-5008, el cometa que no va sobreviure a l'eclipsi

Actualitzat

Lin Zixuan, 8 d'abril del 2024

Més curiositats de l'eclipsi total de sol del 8 d'abril: els resultats científics de l'observació del fenomen estan fent aparèixer noves troballes que l'ull nu de milions de persones que miraven el Sol eclipsat no va poder ni intuir.

Aprofitant la foscor de l'eclipsi de sol, van descobrir un cometa nou que molt probablement ara ja s'ha desintegrat en estavellar-se a la superfície solar. L'astrònom aficionat Lin Zixuan va analitzar la imatge i va aparèixer el cometa SOHO-5008.

Lin Zixuan

Unes hores abans de l'eclipsi total, l'astrònom Karl Battams, del laboratori Naval Research dels EUA, ja anunciava la possibilitat de poder-lo fotografiar aprofitant la foscor de l'ocultació del Sol per part de la Lluna.

 

Un "sungrazing comet" és un cometa que passa rasant el Sol, tan a prop que molt sovint acaba trencant-se a trossos o fins i tot caient i cremant-se per sempre. Un dels més famosos va ser vist el 1843 a Tasmània, que va ser molt lluminós.

Gran cometa del març del 1843, vist a Aldridge Lodge

La majoria dels cometes rasants es considera que són trossos d'un gran cometa d'enormes dimensions que hauria passat molt a prop del Sol i s'hauria trencat en multitud de trossos, que han seguit orbitant al voltant del Sol. L'astrònom Heinnrich Kreutz va estudiar el gran cometa del 1843 i d'altres i va arribar a aquesta conclusió.

Anar al contingut