Dia de calorada (Marc Solé)

Sense cap gran calorada, ja hem registrat la primera màxima de 35 ºC de l'any

Els 35 ºC han arribat a Catalunya dins els període habitual d'aquest segle

El maig ha estat un mes força normal, tant pel que fa a precipitació com a la temperatura, sense grans estridències. Un cop s'acabi el mes, en farem una valoració com cal.

Ahir, dimecres, es van assolir per primer cop els 35 ºC aquest 2024; concretament, el mercuri es va aturar en 35,6 ºC a Vinebre, una població clàssica a ser la primera del país a arribar-hi. Un primer dia de calor intensa puntual perquè, de fet, la situació meteorològica que hem tingut durant el maig ha afavorit que les temperatures estiguessin ben contingudes. Fins al 25 de maig, només tres dies van tocar els 30 ºC, i ha estat a partir d'aquesta jornada quan la calor ha anat a més fins a registrar-se aquests 35 ºC durant el migdia de dilluns. La temperatura a 850 hPa --temperatura de referència per valorar la magnitud de les masses d'aire-- va ser de 13,2 ºC, la més càlida de tota la setmana. Un ambient càlid que convidava a acostar-se a les platges del país i anar amb pantalons curts, gorra i protector solar.

Dia amb caloreta a l'Escala (Àngela Granollers)

Arribar als 35 ºC és normal

Assolir els 35 ºC en aquestes dates és ben normal, segons dades analitzades des del 1998. La majoria de vegades aquesta temperatura s'ha donat entre mitjans de maig i mitjans de juny, amb una forquilla més estreta que en el cas dels 30 ºC, que es mou entre el març i el juny. Els 35 ºC s'han concentrat entre l'11 de maig i el 21 de juny. L'any 2023, el primer dia que vam tenir una temperatura de 35 ºC va ser el 16 de juny, amb: 36,1 ºC, a Vinebre; 35,5 ºC, a Riba-roja i 35,1 ºC, al Masroig.

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut