Pedregrada històrica a finals d'agost al Gironès i al Baix Empordà (Eva Coll)

El temps extrem del 2022 a Catalunya: dades, fenòmens i notícies

Néstor GómezActualitzat

Sense cap mena de dubte, el 2022 passarà a la història com l'any més càlid registrat a casa nostra des que se'n tenen dades. L'any va començar amb rècord de calor, ja que l'Observatori Fabra va assolir la temperatura més alta en més de cent anys, i va acabar de la mateixa manera, amb una calorada intensa, que va fer que Nadal i Cap d'Any fossin primaverals.

Aquí teniu un recull de les dades de temperatura màxima més alta de l'any. Ja hem normalitzat arribar als 40 ºC cada any, una temperatura que des del 2015 no parem d'assolir i superar amb escreix, si bé fins a l'any 2000 era poc habitual. Als 43 ºC només hi hem arribat quatre vegades; el primer cop va ser el 2015 a Banyoles, amb 43,0 ºC , i els anys 2019, 2021 i 2022. De fet, la temperatura màxima de Vinebre, de 43,6 ºC, és la segona més alta, al darrere dels 43,8 ºC d'Alcarràs del 29 de juny del 2019.

 

Cada cop fa menys fred a Catalunya, incloent-hi el Pirineu. Se suavitzen les temperatures tant en alta muntanya com a les planes i cada vegada costa més trobar glaçades i gebrades sobre el terreny. Queda clar que el nombre d'onades de calor és molt més elevat que el d'onades de fred. Aquí teniu les temperatures més baixes de l'any.

 

De precipitacions, n'hem tingut ben poques. Plou pocs dies amb abundància i en pocs indrets del país. Les pluges més importants tornen a situar-se als dos extrems de Catalunya, tant al Pirineu més occidental com al massís del Port. Sens dubte, per segon any consecutiu, la manca de pluja és general a gairebé tot el país. Una manca de pluges el 2022 que se suma a la del 2021 i fa que tinguem una sequera marcada en una gran part del país. A les conques internes, les reserves d'aigua se situen en un escarransit 31%, i sense perspectives de temporals de pluja.

 

Aquest 2022 que hem deixat enrere està caracteritzat per dos elements:

  • Una calor extrema cada més
  • Una falta de pluges molt intensa per segon any consecutiu i amb una sequera intensa que va a més

Recull de les notícies del temps més importants del 2022

El 2021 arrencava amb un rècord de calor.

Una calor que persistia, amb més rècords de calor durant el febrer.

Ara bé, el mes que va trencar tots els rècords de calor, per precocitat i per intensitat, va ser el maig. Una calor d'estiu primerenca, persistent i intensa en plena primavera, amb més d'una seixantena de rècords.

I aquesta calor prematura va desembocar l'arribada de la primera onada de calor a mitjans de juny i dues més que van arribar durant el juliol

I si la calor va arribar molt aviat, al maig, es va retirar molt tard, a finals d'octubre, cosa que va donar lloc a l'estiu més llarg mai registrat a Catalunya.

I vam acabar l'any com l'havíem començat, amb més rècords de calor.

El fenomen meteorològic més sorprenent i violent: la pedregada de la Bisbal d'Empordà

Una pedregada de rècord, amb pedres de fins a 11 centímetres de diàmetre, va escombrar el Pla de l'Estany i l'Alt i el Baix Empordà, amb les principals incidències a la Bisbal. Aquesta pedregada sense precedents va causar la mort d'una nena de 20 mesos, i una setantena de persones van quedar ferides per contusions o fractures. A part, més de 700 vehicles van quedar danyats.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut