Reducció del soroll sísmic a Barcelona per les mesures de confinament contra la COVID-19

Alberto AlcántaraActualitzat

L'aturada de l'activitat humana causada per la lluita contra la Covid-19 està tenint conseqüències que són motiu d'anàlisi des de diverses disciplines de la ciència. Una és la sismologia, que ens està ensenyant com es noten les mesures de confinament en les vibracions de la Terra, en forma d'una disminució del soroll sísmic.

 

El soroll sísmic és, segons la definició de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, "el moviment de fons del terra generat per fonts no sismogenètiques". Aquestes fonts poden ser naturals, com per exemple les ones del mar de costes properes o el vent, i també estan associades a l'activitat humana, com el trànsit o el funcionament de maquinària pesant.

Barcelona

Vam veure com el confinament havia deixat empremta en els sismogrames de ciutats com Brussel·les o Los Angeles. A Catalunya, el científic Jordi Díaz (@JDiazCusi), de l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera, del CSIC (ICTJA-CSIC), està fent el seguiment del soroll sísmic a les estacions de mesura de Barcelona i del Pirineu (més de 20 al voltant de la Cerdanya).


A Barcelona, es veu perfectament la disminució de les vibracions de fons durant les tres setmanes de confinament, a banda de la reducció que, en condicions normals, també es nota als períodes nocturns i durant el cap de setmana (intervals amb el fons blanc).

Evolució del soroll sísmic a Barcelona (Jordi Díaz ( @JDiazCusi) / CSIC (ICTJA-CSIC))

La gràfica correspona a una estació sísmica situada al centre de l'ICTJA-CSIC, situat a la zona universitària de la Diagonal. Un perfil similar es registra a l'estació instal·lada a l'Institut  Jaume Balmes (Pau Claris - Consell de Cent), dins del projecte de recerca SANIMS.

Evolució del soroll sísmic a Barcelona / Balmes (Jordi Díaz ( @JDiazCusi) / CSIC (ICTJA-CSIC))

Tuixent

Al sismòmetre de l'estació de Tuixent-la Vansa, al vessant de l'Alt Urgell del massís del Port del Comte, lluny de la frenètica activitat de les grans ciutats, també s'ha notat la davallada de les vibracions.

Evolució del soroll sísmic a Tuixent-la Vansa (Jordi Díaz ( @JDiazCusi) / CSIC (ICTJA-CSIC))

 

Cada línia mostra el moviment del terra durant un dia. Fixeu-vos com canvia tot a partir del dissabte 14 de març: tota l'activitat de l'estació dels dies previs durant les hores de funcionament es redueix d'un manera dràstica.

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut