Per Nadal, regals sostenibles i de proximitat: l'emergència climàtica no fa vacances

Néstor GómezActualitzat

Som davant d'uns dies on el consum es dispara a totes les llars independentment de la butxaca. Sigui com sigui, tinguem molt de seny a l'hora de comprar els regals de Nadal dins les nostres capacitats econòmiques. I us convido a fer-ho tenint en compte la sostenibilitat, l'emergència climàtica i la solidaritat.per comprar

Abandonem el concepte de regalar perquè toca, abandonem el concepte de com més gran i com més millor, i optem per la necessitat i la utilitat. Abandonem el fervor consumista de les darreres dècades i pensem i planifiquem els regals més enllà de comprar per comprar. Evoluciona en les teves compres de Nadal i fes el pas cap a regals amb valor afegit.

Pensem abans de fer les compres

  • Planifica les despeses. Controlem les despeses, elaborem i fem un pressupost per no estirar més el braç que la màniga. Cal evitar els endeutaments i crèdits.
  • Fes una llista de les compres. Elabora una llista de regals per a cada persona. Així podràs veure si el producte li és necessari i a la vegada controlaràs la despesa. Repensa els regals, valora més que siguin pocs i molt útils, que no pas la quantitat, perquè segur que alguns seran innecessaris.
  • Avança les compres. Avançar les compres és planificar, comparar preus i qualitats. No esperis al darrer moment, quan el consum compulsiu contamina l'atmosfera de tot el país.

Els regals, sostenibles i plens de solidaritat

  • Consum de proximitat. Escollim els productes elaborats i produïts a casa nostra. Augmenta el valor afegit del regal si està fet amb materials naturals, fets artesanalment i elaborats amb matèria primera del país. A més, ajuda a mantenir petites explotacions familiars.
  • Comerç local. Com que hi ha moltes coses que és impossible que siguin de proximitat, per exemple, els productes electrònics, apostem pel comerç local. D'aquesta manera ajudaràs el teixit comercial local enfront de les grans superfícies.
  • Compres als productors. Si compres per internet, utilitza aquest sistema per contactar directament amb el productor, sense mitjances. Evita les grans distribuïdores virtuals.

Oferir un regal de Nadal amb un valor extra diu molt de tu quan el producte està emmarcat amb criteri ètic, social i mediambiental que conflueixi al desenvolupament sostenible.

Et convido a un repte

Si realment optes per un consum responsable, et convido que facis dues estadístiques. En la primera estadística posa en una balança el cost dels regals en dues safates:

  • Suma el cost total de la despesa dels productes i regals que realment eren necessaris
  • Suma el cost dels regals de plaer, caprici o que has fet a més a més.

I la segona fa referència a on fas la compra dels regals:

  • Despesa feta en comerç local o producte de proximitat
  • Compra per internet directament a la botiga o empresa elaboradora i productora
  • Compra per internet a botigues virtuals o logístiques.

Al final de la campanya de Nadal, ja passat Reis, podràs fer una valoració real dels regals que has fet i podràs treure'n les teves pròpies conclusions.

ARXIVAT A:
Jo també actuo pel climaCrisi climàticaMeteorologia
Anar al contingut