Pal-Arinsal acull la setena trobada de meteoròlegs de mitjans europeus

Enric AgudActualitzat

Meteoròlegs europeus tornen a compartir, un any més, les seves experiències i coneixements a Pal-Arinsal Grandvalira aquest cap de setmana, sota unes condicions de fred i algunes nevades.


L'esdeveniment celebra ja la seva setena edició. Hi assisteixen representants de mitjans de comunicació andorrans i espanyols com RTVA, Telecinco, Cuatro TV, TVE i La Sexta; autonòmics com TV3, EITB, CRTVG, CCMedia, Rac1, Betevé i de països europeus com Anglaterra, Escòcia, Portugal, Grècia i Polònia. També hi participen predictors del Meteocat i del Servei Meteorològic Nacional del Govern d'Andorra.

Pal-Arinsal acull la setena trobada de meteoròlegs de mitjans europeus

La trobada va acompanyada d'unes xerrades conduïdes per Raül Marcos (Universitat de Barcelona), Guillem Martín (Servei Meteorològic Andorra), i Jarek Kret (TVP Telewizja Polska, Televisió Pública de Polònia).


Divulgació sobre intel·ligència artificial

Raül Marcos, professor de la Universitat de Barcelona i col·laborador del Barcelona Supercomputing Center, aborda la intel·ligència artificial i la previsió estacional.
 


Els models en IA arriben per complementar els models del temps tradicional. La IA pot processar ràpidament grans volums de dades, a una velocitat molt superior a la dels mètodes tradicionals.

Aquestes previsions ràpides aniran molt bé en situacions en què es necessiten respostes ràpides, en situacions d'emergència, com poden ser inundacions, tempestes intenses, propagació de contaminants o incendis forestals. La IA pot donar una resposta molt ràpida.

Pronòstic generat per intel·ligència artificial

 

Raül destaca que l'ús de la intel·ligència artificial està revolucionant la manera com entenem i preveiem el temps i el clima. A través de l'aprenentatge automàtic, els nostres models podran aprendre de grans volums de dades històriques, millorant la seva precisió. Això ens permetrà identificar patrons i tendències que abans eren imperceptibles, i obrirà noves portes a la predicció meteorològica i climàtica, com ara la millora de la predicció a escala estacional.

Risc d'allaus al Principat d'Andorra

Per la seva banda, la ponència de Guillem Martín, meteoròleg del Servei Meteorològic Nacional del Govern d'Andorra, s'ha centrat en el mètode d'avaluació del risc d'allaus al Principat, i també ha parlat de la diferència que hi ha entre la neu produïda i la neu natural.

Allau de placa el 13 d'octubre del 2020.(Bombers d'Andorra.)

La neu produïda o neu de canó es diferencia de la neu natural per la manera com es forma. Si bé la neu natural es forma als núvols a través d'un procés de sublimació inversa (vapor-sòlid) al voltant d'una partícula de pols que actua com a nucli d'agregació, la neu de canó es genera per congelació.

Dels canons de neu en surten algunes gotes una mica més grans que la majoria. Aquestes gotes més grans actuen com a nucli d'agregació de les gotes més petites, que se solidificaran al seu voltant. Així, si per a la neu natural, la forma més característica és un cristall, amb agulles i angles marcats, a la neu produïda hi tindrem formes arrodonides, típiques de l'aigua congelada, ja que no és res més que això.

L'avançament de la tecnologia, però, amb canons més moderns que són capaços d'expulsar gotes cada vegada més petites, i també de les tècniques de tractament de la neu amb les màquines trepitjaneu, permet que la textura de la neu sigui gairebé la mateixa indistintament del seu origen.

A més, la neu de canó, al ser grans de gel, és més resistent a les altes temperatures i fins i tot a la pluja. Mentre la neu absorbeix l'aigua i aquesta la fa fondre, el gel, al ser més dens, conviu amb l'aigua líquida durant molt més temps.

Comunicació en canvi climàtic

El presentador del temps de la Televisió Pública de Polònia, Jarek Kret, completa la faceta divulgadora de la trobada, amb una presentació sobre la Comunicació en canvi climàtic. Una presentació dinàmica i en forma de debat entre els participants.

Les activitats

La trobada de meteoròlegs és també una oportunitat per donar a conèixer Andorra i les seves condicions meteorològiques de cara a Europa, així com les seves muntanyes i estacions d'esquí, i per això s'inclouen diferents activitats a l'exterior.

En aquest sentit, arran de la integració de Pal-Arinsal a Grandvalira Resorts, també s'ha inclòs una jornada a l'estació d'Ordino Arcalís, situada a la cara nord del Pirineu, posició privilegiada, que és l'estació que rep més neu del Principat.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut