Dia de sol a Palafrugell (Miquel Galceran)

El març del 2024 és el desè mes consecutiu amb temperatures rècord

La febre del planeta, lluny de baixar, no deixa de pujar mes a mes

Redacció méteoActualitzat

La temperatura del planeta no para de pujar i s'allunya, cada cop més, de les habituals fins fa uns quants anys. Comparis amb el que comparis les temperatures del març, ens trobem amb valors rècord, mai registrats, en una magnitud que surt fora de tota lògica i coherència.

El març del 2024 va ser més càlid a escala planetària que qualsevol març anterior segons el darrer balanç mensual, del Servei de Canvi Climàtic Copernicus. La temperatura mitjana de l'aire del març ha estat de 14,14 ºC, xifra que supera en 0,1 ºC l'anterior rècord, establert el març del 2016. I, a la vegada, s'allunya en 0,73 ºC de la mitjana del període 1991-2020. Si prenem com a referència les temperatures del període preindustrial, aquest març del 2024 ha estat 1,68 ºC per sobre de la mitjana entre el 1850 i el 1900.

Si realment és preocupant que la temperatura mensual planetària sigui rècord, encara ho és molt més quan dins el marc d'escalfament del planeta que vivim aquest suposa el desè mes consecutiu amb rècord. Des del juny del 2023, cada mes que hem deixat enrere ha estat rècord. Tal com mostra la gràfica.

Anomalia de temperatura mensual de l'aire (Copernicus)

En el cas d'Europa, la temperatura del març ha estat 2,12 ºC per sobre de la mitjana del març entre el 1991 i el 2020, cosa que fa sigui el segon més càlid des que hi ha registres, només 0,02 ºC per sota del març del 2014.

També és molt delicada la situació d'escalfament que viuen els oceans. La temperatura global dels mars i oceans compresos entre els paral·lels 60N i 60S també va marcar el rècord de l'any, amb valors mai registrats, 21,07 ºC, que supera l'anterior rècord de 21,06 ºC registrats al febrer. A poc a poc, ens acostem a un any sencer, 365 dies, amb marca diària sense precedents de la temperatura del mar. Un rècord de temperatura de l'aigua del mar que va començar el 3 de maig fins ara. Més de 330 dies de rècords.

Temperatura diària del mar (Copernicus)
ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
Anar al contingut