L'Etna emet uns anells de fum perfectes

RedaccióActualitzat

El volcà Etna ha deixat unes imatges ben curioses aquesta setmana. En aquesta ocasió, no es tracta d'una erupció explosiva, sinó de la formació d'uns cercles de fum, anomenats anells de vòrtex.


Anells de vòrtex

Els anells de vòrtex volcànics són cercles de gas naturals gairebé perfectes emesos des d'un volcà en condicions específiques. Segons els experts, l'Etna els emet més que qualsevol altre volcà de la Terra.

En general, parlem d'un vòrtex quan un líquid o un gas gira al voltant d'un eix. L'eix pot ser recte, o corbat, com en aquest cas, que forma un cercle perfecte. En moltes ocasions, els anells són invisibles, però quan mouen partícules en suspensió es poden veure, com passa amb el fum del volcà.

Un dels mecanismes de formació de l'anell és quan el fluid surt des d'un conducte en un espai tancat a través d'una boca relativament estreta. El fregament de les capes externes del fluid amb les parets del conducte engeguen els moviments rotatoris del gas sobre si mateix.

L'obertura d'una petita boca o cràter amb una forma circular està afavorint que, durant els últims dies, la formació d'anells s'hagi multiplicat.


L'última vegada que l'Etna va entrar en erupció va ser al desembre. En aquella ocasió, la imatge espectacular va ser la combinació de neu i lava.

El fenomen és poc habitual, però es dona amb una freqüència suficient per poder parlar de l'Etna com "la Dama dels Anells".

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut