Mirador de la Pica d'Estats, amb molt poca neu (Carles Ibáñez)

Les reserves de neu, sota mínims al Pirineu en una de les pitjors temporades del segle

Arriba la temporada àlgida de neu al Pirineu oriental sense valoració de risc d'allaus per l'absència de neu

La persistència de l'anticicló, amb altes pressions, acompanyada d'unes temperatures permamentment elevades durant tot l'hivern i la manca de precipitacions, està fent que visquem una de les pitjors temporades de neu del segle. En el cas de l'estació de Núria, aquesta temporada de neu és tan dolenta com la del 1994-1995.

Entrem al moment àlgid de la temporada, entre finals de febrer i finals de març, amb una reserva de neu que es troba al 38,6%, amb 219 hm³, respecte als valors normals per aquestes dates, i que hauria de ser de 567 hm³, mitjana dels darrers cinc anys, segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. Del total d'aquesta quantitat de neu, el 40% se sublima i el 60% restant és la que s'infiltrarà i serà útil per a les reserves d'aigua dels pantans. Del Pirineu oriental, les aigües que van a parar a la conca del Llobregat i del Ter, no n'hi ha dades disponibles.

El Puigpedrós, de 2.915 metres, sense neu - 20 de febrer de 2024 (Jordi Juvanteny)

Aquí teniu la quantitat de reserva de neu que hi ha al Pirineu que vessa l'aigua cap a l'Ebre i la Garona. És fàcil observar que en tots els casos, la situació actual és molt lluny de la mitjana dels darrers 5 anys.

 

En el cas de la Bonaigua, els gruixos de neu actuals són similars als que hi havia fa un any, a l'entorn dels 50 cm, una acumulació de neu molt pobra si tenim en compte que la mitjana del període 1997-2023 se situa als 160 cm. Un altre exemple del Pirineu occidental el trobem a Certascan, que amb 25 cm acumulats avui caldria anar al 2007 per trobar valors semblats. En aquella temporada del 2007, una gran nevada tardana de finals d'abril va elevar els gruixos de neu de 30 a 85 cm.

 

En el Pirineu oriental, les aigües que vessen a les conques internes, la neu és testimonial. Hi ha tan poca neu i intermitent que el perill d'allau és nul.

 

La neu, fora del domini de les estacions d'esquí, és ben pobra i concentrada en obagues per damunt dels 2.300 metres. A l'estació nivometeorològica de Núria és el quart anys consecutiu amb el 21 de febrer amb 0 cm de gruix de neu. Des del punt de vista general de tota a temporada, aquesta és la pitjor en gairebé 30 anys, des de la temporada 1994-1995.

Esperem que amb el trencament de l'anticicló i l'arribada de les pertorbacions l'aspecte del Pirineu canviï amb un mantell blanc que el cobreixi sencer i obri les portes a l'arribada de noves pertorbacions per acumular gruixos significatius; una neu que, amb bons gruixos acumulats, és aigua per als pantans i per augmentar les reserves de cara a finals de la primavera.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut