L'aigua del mar el 2017 a l'Estartit és la segona més càlida en 40 anys

Gemma PuigActualitzat

Ja portem uns dies del nou any però encara anem fent balanç del 2017. Avui ens fixem en la temperatura de l'aigua del mar. Josep Pascual, com fa setmanalment des de fa anys, pren dades i ens les envia. La temperatura mitjana del mar el 2017 ha estat de 17.8ºC i de la sèrie de dades des del 1974 és la segona més càlida, al darrere de la del 2014, amb una temperatura mitjana de 17.9ºC.

Analitzant la gràfica de tot l'any, veiem que la majoria de mesos hem estat per sobre de la mitjana, amb rècords el mes de juny, octubre i novembre.

 

Una cosa destacable, com ens comenta el mateix Josep Pascual, és la irregularitat de la temperatura de superfície en els mesos d'estiu, que s'atribueix al fet que els vents en general no van ser forts i la capa temperada de superfície va ser de menys gruix que en altres anys i li era més fàcil trencar-se en cas de corrents verticals d'aigua, amb afloraments puntuals d'aigües més fredes de nivells inferiors cap a la superfície.

Aquesta temperatura més alta del que tocaria també s'ha registrat a Barcelona. Amb dades des del 2006, la temperatura mitjana del 2017 ha estat la més alta, amb un valor de 19.1 ºC, segons ens informa Diego Lázaro.

 

També a Barcelona la temperatura mitjana del mes de juny, juliol, agost, octubre i novembre del 2017 ha estat la més elevada de la sèrie. En 40 de les 52 observacions fetes, la temperatura registrada va ser superior a la mitjana del període 2006-2016.

 

 

 

 

 

 

Anar al contingut