La Gola del Ter i les illes Medes (Lluís Roura)
La Gola del Ter i les illes Medes (Lluís Roura)

La temperatura de la superfície del mar a l'Estartit està 3º C per sobre de la mitjana

Repunt de la temperatura superficial per efecte de les pluges i la calma marítima dels últims dies

Alberto AlcántaraActualitzat

La temperatura de la superfície del mar a l'Estartit està 3º C per sobre de la mitjana, segons les dades mesurades per l'observador Josep Pascual. El valor mesurat divendres 1 de juny era de 20,7º C, una de les xifres més altes observades en aquestes dates durant els darrers 45 anys. A Barcelona, la temperatura està 2º C per sobre de la mitjana.

L'estartit

Volem compartir els documents de l'informe d'en Josep, perquè és molt interessant veure el comportament de la temperatura als diferents nivells de profunditat i la desviació respecte a la normal climàtica.

El gràfic següent representa l'evolució de la temperatura anual a la superfície. Veiem aquest màxim de l'inici del juny superant els 20º C, clarament per sobre da la línia negra que representa la mitjana. El valor mitjà correspon a una temperatura de 17,7º C. Tot i aquest repunt de la temperatura, la mitjana del mes de maig de 2017 (16,8º C) encara està per sota de la mitjana climàtica.

 

 

Capa càlida poc gruixuda

Però aquesta pujada de la temperatura superficial no té continuïtat en capes més profundes. El mateix Josep Pascual ens explica la raó: l'arribada d'aigua dolça amb molts sediments provinents dels rius han provocat una disminució de la transparència i un augment de la capacitat d'absorció de la radiació solar per part d'aquesta capa menys profunda.

Cal afegir que aquests dies no ha fet vent, i la situació encalmada del mar ha evitat la barreja d'aigües més profundes i fredes amb aquesta capa més superficial, que d'aquesta manera ha pogut mantenir l'escalfament. Però aquesta capa càlida té molt poc gruix. La diferència a la mitjana climàtica va disminuint amb la profunditat. A uns 15 metres, la temperatura se situa en el valor normal, i després va baixant per sota.

La gràfica següent mostra la temperatura a 20, 50 i 80 metres de profunditat. Entre els 15 i els 55 metres, les temperatures registrades estan una mica per sota de les mitjanes climàtiques.

 

A Barcelona, 2 graus per sobre de la mitjana

En el cas de la ciutat de Barcelona, l'observador Diego Lázaro fa una observació setmanal a la platja de la Barceloneta. Podeu seguir totes els informes al seu blog del temps. En l'observació del dia 1 de juny, a una profunditat d'1 metre, va registrar una temperatura de 21,2º C, un valor situat 2,1º C per sobre de la mitjana climàtica.

Anar al contingut