D'esquerra a dreta, sant Maur, els goigs de sant Pau, sant Vicenç i sant Antoni abat
D'esquerra a dreta: sant Maur, els goigs de sant Pau, sant Vicenç i sant Antoni abat

La setmana dels barbuts

Néstor GómezActualitzat

Arriba la setmana més freda de l'any, la setmana del barbuts

La saviesa popular ens diu que la setmana dels barbuts és la setmana més freda de l'any, igual que a l'estiu trobem la canícula com a període més càlid de l'any. El nom prové de les barbes llargues, abundoses i espesses que tenen els sants d'aquesta setmana: sant Hilari, el dia 13; sant Pau ermità, i sant Maur, el dia 15, i sant Antoni abat, el dia 17. També se sol allargar fins a sant Fructuós, el dia 21, i sant Vicenç, el dia 22.

Un cop més, la tradició popular té un fons de certesa i per aquesta raó arriba als nostres dies, i aquesta n'és una: des del punt de vista climàtic, és a dir, amb anàlisis de més de 30 anys, es confirma que el mes de gener a Catalunya és el mes més fred de l'any. La saviesa popular acumula les experiències de generacions i generacions durant centenars d'any, les seves vivències i l'entorn cristià, amb la coincidència tot un reguitzell de sants barbuts ha donat peu a aquesta associació. Si la tradició popular l'assimilem amb el clima, trets característics durant un període llarg, el que farà realment serà un temps, el del dia a dia, que pot o no coincidir amb l'esperat.


Deixant volar una mica més la imaginació, i una vegada tenim justificat el fred de la setmana dels barbuts, també es diu que els nascuts en aquest període són peluts i tenen mal geni.

Dites populars relacionades

  • La setmana dels barbuts, setmana d'esternuts.
  • Pluja de la setmana dels barbuts, cada raig val cinc escuts.
  • Per la setmana dels barbuts, governen els tres germans: tos, moquina i amagamans.
  • Entre Sant Antoni i Sant Sebastià, més fred que entre tot l'any fa.
  • Per Sant Antoni, fa un fred del dimoni.
  • Per Sant Sebastià, fa un fred que no es pot aguantar.
  • Quan vénen els tres barbuts -Sant Pau Ermità, Sant Maur i Sant Antoni Abat-, vénen els freds cascarruts.
  • Si plou per Sant Pau, hivern adéu-siau; i si fa sol, ve un hivern nou.
  • Si per Sant Vicenç fa bon sol, de cada cep se n'omple un bot; si plou al matí, la meitat de vi; si plou a la tarda, la collita esguerrada.
Anar al contingut