D'esquerra a dreta, sant Maur, els goigs de sant Pau, sant Vicenç i sant Antoni abat
D'esquerra a dreta: sant Maur, els goigs de sant Pau, sant Vicenç i sant Antoni abat

El temps de la A a la Z: la setmana dels barbuts

Néstor GómezActualitzat

La saviesa popular ens diu que la setmana dels barbuts és la setmana més freda de l'any, igual que a l'estiu hi ha la canícula com a període més càlid de l'any. El nom prové de les barbes llargues, abundoses i espesses que tenen els sants d'aquests dies: sant Hilari, el dia 13; sant Pau ermità i sant Maur, el dia 15; i sant Antoni Abat, el dia 17. També se sol allargar la setmana fins a sant Fructuós, el dia 21, i sant Vicenç, el dia 22.

Un cop més, la tradició popular té un fons de certesa i per aquesta raó arriba als nostres dies. Des del punt de vista climàtic, és a dir, amb anàlisis durant més de 30 anys, es confirma que el mes de gener a Catalunya és el mes més fred de l'any.

La saviesa popular acumula experiències de generacions i generacions durant centenars d'any. Les vivències i l'entorn cristià, amb la coincidència de tot un reguitzell de sants barbuts, han donat peu a aquesta associació. Ara bé, a títol meteorològic, el temps ha estat fred i seguirà fred uns quants dies més que es mantindrà durant el proper cap de setmana, sobretot a primera hora del matí.

Deixant volar una mica més la imaginació, i una vegada tenim justificat el fred de la setmana dels barbuts, també es diu que els nascuts en aquest període són peluts i tenen mal geni.

Dites populars relacionades

  • - La setmana dels barbuts, setmana d'esternuts.
  • - Pluja de la setmana dels barbuts, cada raig val cinc escuts.
  • - Per la setmana dels barbuts governen els tres germans: tos, moquina i amagamans.
  • - Entre sant Antoni i sant Sebastià, més fred que entre tot l'any fa.
  • - Per sant Antoni fa un fred del dimoni.
  • - Per sant Sebastià fa un fred que no es pot aguantar.
  • - Quan venen els tres barbuts, sant Pau ermità, sant Maur i sant Antoni abat, venen els freds cascarruts.
  • - Si plou per sant Pau, hivern adeu-siau, i si fa sol, ve un hivern nou.
  • - Si per sant Vicenç fa bon sol, de cada cep se n'omple un bot; si plou al matí, la meitat de vi; si plou a la tarda, la collita esguerrada.
ARXIVAT A:
El temps de la A a la ZMeteorologia
Anar al contingut