Carlo Buontempo,  director del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus

La sequera i l'estat del clima global amb el director del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus

Francesc MauriActualitzat

Carlo Buontempo és mediterrani, nascut a Roma i amb residència a Catalunya. Físic i científic en alguns dels centres mundials més reconeguts de recerca climàtica les darreres dècades, com el de Hadley. Actualment dirigeix el Servei de Canvi Climàtic de Copernicus. Hem parlat amb ell sobre la sequera a Catalunya, el corrent del Golf i el futur del clima al planeta.

Aquestes són algunes de les claus que ha destacat en l'entrevista.

-La sequera a Catalunya té dos components que són fonamentals en qualsevol anàlisi de la climatologia. D'una banda, les variacions naturals que, en el món mediterrani, poden ser més brusques i, per tant, la mala sort també hi juga. En segon lloc, l'escalfament planetari, que ens porta cada cop més tensions i canvis evidents en els patrons de precipitació.

-Les conseqüències de l'escalfament global les trobem en gairebé tots els aspectes de la nostra vida. Hi ha aspectes on hi pot haver dubtes però, alguns són clars i estan perfectament monitoritzats com l'augment del nivell del mar, i Catalunya té un dels puntals econòmics i socials arran de costa. Als Països Baixos ja han començat a planificar canvis profunds en un dels ports més importants del món com Rotterdam.

-El conjunt de corrents oceànics a l'Atlàntic, l'AMOC, és un sistema immens de transport de la calor i el fred mitjançant l'aigua oceànica. Fa milers d'anys es va trencar aquest corrent i el fred va ser intens a Europa.

Ara, per primer cop, un estudi contempla mètodes de càlcul que no s'havien fet servir fins ara. Fins i tot en el darrer informe IPCC de Canvi Climàtic tampoc hi eren.

A aquest estudi fet a la Universitat d'Utrech, se n'hi sumaran molts més però de moment ens adverteix que d'aquí al 2100, de forma sobtada sense saber quan, podríem viure uns descens de la temperatura mitjana a Europa occidental d'uns 3ºC per dècada. El fred podria ser rigorós.

Podeu recuperar l'entrevista sencera en el programa "Meteomauri":  

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut