La calor fulmina rècords: 73 estacions del Meteocat arriben al màxim històric de maig

El cap de setmana marca rècords de calorada, amb pics de fins a 38,5 graus, abans d'una setmana en què baixaran les temperatures

Alberto AlcántaraActualitzat

Donem per acabat un episodi de calor insòlit, que ha tornat a batre rècords aquest diumenge 22 de maig. No hem parlat d'onada de calor, perquè no s'han superat els llindars durant més de tres dies, però ha estat una calorada històrica fora d'època, sostinguda i molt intensa en el tram final.

Una situació que, en un context d'emergència climàtica provocada per l'escalfament global, amenaça de repetir-se amb més freqüència.

El màxim del dia són els 38,5 ºC que s'han registrat a Castellbisbal, al Vallès Occidental, i a Anglès, a la Selva. Passa a ser la temperatura més alta mai registrada a Catalunya en un mes de maig, superant els 38,2 ºC de Vinebre (maig 2012).

En total, avui s'han assolit rècords en 73 de les 152 estacions gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).


També destaquen els 34,4 graus a l'Observatori Fabra de Barcelona (un grau per sobre de la màxima fins ara en una sèrie de més de 100 anys de dades, des del 1914).


La massa d'aire càlid africà s'ha vist reforçada avui per un vent del sud-oest que ha disparat encara més la temperatura al prelitoral i en punts del nord-est.

Aquí podeu consultar els valors extrems de la jornada:


Rècords anteriors

Els extrems històrics d'aquest diumenge 22 de maig arriben després de dos pics de calor al llarg d'aquesta setmana. El primer, dimecres, i el segon dissabte, quan es van assolir 57 rècords a les estacions de l'SMC.

Adeu a la calorada

Tot i que sembli mentida, a partir de dilluns el panorama canviarà radicalment. La massa d'aire càlid es retira de manera abrupta, entrarà aire fred i la temperatura caurà per sota dels valors normals per a l'època de l'any entre dimarts i dijous. La irrupció freda també portarà tempestes.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut