Les observacions meteorològiques de Josep Pascual a l'Estartit, un valor excepcional per a la NASA

Alberto AlcántaraActualitzat

En Josep Pascual és tot un referent a Catalunya. Les seves observacions de la temperatura de l'aigua del mar, com les seves fotografies, formen part del dia a dia de la família meteorològica. Aquesta setmana, la NASA se n'ha fet ressò de la importància d'aquestes dades per monitoritzar el canvi climàtic a la regió mediterrània.

La feina de l'observador de l'Estartit ha estat destacada en un article titulat Sea Change: Why Long Records of Coastal Climate Matter (Canvi en el mar: per què importen els registres llargs del clima costaner), publicat en el blog de la divisió climàtica de la NASA.

 

 

Un enclavament excepcional

L'article subratlla l'excepcionalitat de la sèrie de dades construïda per Josep Pascual, la més llarga de totes les sèries oceanogràfiques del Mediterrani. En Josep va començar a prendre les dades de temperatura, precipitació, pressió atmosfèrica i humitat de l'Estartit el 1969, mentre que va començar les observacions de la temperatura de l'aigua del mar, a una milla de la costa i a diferents profunditats, l'any 1973.

Font de dades

Aquestes dades han servit per a un estudi sobre les tendències climàtiques de l'entorn costaner mediterrani, liderat per Jordi Salat, de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC) de Barcelona. Entre els coautors hi ha Josep Pascual, els oceanògrafs Jorge Vázquez i Mike Chin del Laboratori de Propulsió Jet de la NASA i Mar Flexas de l'Institut de Tecnologia de Califòrnia (Caltech).

L'anàlisi revela nombroses tendències, com per exemple, la mateixa pujada del nivell del mar a l'Estartit, a un ritme de 3,1 mm per any.

Font de notícies

Tota aquesta feina de presa i anàlisi de dades feta durant dècades queda palesa en nombroses notícies que posen de manifest el context de crisi climàtica a casa nostra. A tall d'exemple, us n'ensenyem només tres de les més recents.

 

 

 

Podeu consultar les observacions diàries a la pàgina meteolestartit.cat. A banda de la temperatura del mar a l'Estartit, en Josep Pascual també mesura la temperatura de l'aigua de l'estany de Banyoles des de fa 40 anys.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut