Jo també actuo pel clima, i tu?

Els meteoròlegs de TV3 engeguem "Jo també actuo pel clima", un moviment per promoure una desescalada més sostenible

RedaccióActualitzat

La crisi generada pel coronavirus ha provocat una caiguda anual de les emissions de contaminants i de gasos d'efecte hivernacle que, segons les primeres estimacions, podria ser molt semblant a la que proposarien els científics per limitar l'escalfament global a 1,5ºC.

A l'últim informe especial del Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic (IPCC), on s'expliquen les mesures necessàries per assolir els objectius més ambiciosos de l'Acord de París, s'insistia en el fet que a partir del 2020 caldria retallar les emissions globals de CO2 a un ritme anual d'un 7,6%, amb l'objectiu d'arribar a zero emissions netes al voltant del 2050. Doncs bé, alguns estudis apunten que la caiguda d'emissions de CO2 d'aquest any a causa de la crisi del coronavirus seria d'un 8%.

Tot i que la manera no seria la desitjable, els paral·lelismes i les comparacions són inevitables, i és que mai abans la humanitat havia fet tants esforços per fer front a un problema global, un exercici que ja hauríem d'haver fet fa anys per evitar l'escalfament del planeta i les futures crisis que se'n derivin.

Són temps convulsos, en què bona part de la població patirem els efectes d'una crisi sense precedents, però també és un moment de reflexió i d'adaptació a una nova realitat que ens tocarà viure. En aquest sentit, els meteoròlegs de TV3 volem proposar una sèrie d'accions perquè, aprofitant l'experiència de tot el que hem après o que s'ha posat de manifest les últimes setmanes, l'adaptació al món postconfinament es faci en consonància amb la situació de crisi climàtica que també vivim.

5 línies d'acció per la sostenibilitat postconfinament (El temps)


Sota el lema "Jo també actuo pel clima", volem iniciar un moviment per convidar particulars, empreses i institucions a prendre les mesures necessàries per incentivar una economia i una manera de viure més sostenibles, a partir de les següents accions:

  1. Reduir els desplaçaments: Continuar practicant el teletreball i les telereunions pot ser determinant a l'hora de reduir les emissions de gasos defecte hivernacle associades al transport de persones amb vehicles contaminants. A la vegada, el teletreball afavoreix la conciliació familiar i, a mitjà termini, també podria evitar la construcció de noves infraestructures viàries molt agressives amb l'entorn. Cal, també, posar en valor el cost ambiental dels grans viatges en avió i fomentar un turisme més sostenible i de proximitat.
  2. Consumir producte local: D'aquesta manera es poden evitar grans quantitats d'emissions de contaminats associades al transport de mercaderies. Catalunya té potencial per abastir la població amb una part molt important dels productes que consumim i, a més a més, les empreses i productors compleixen amb uns estàndards de qualitat i mediambientals. Com a consumidors, podem ajudar a reactivar l'economia d'una manera més sostenible consumint productes de proximitat, sobretot els que es produeixen de manera més respectuosa amb el medi ambient.
  3. Viure amb la natura: La falta de contacte amb la natura durant el confinament ens ha fet veure la necessitat de renaturalitzar el nostre entorn més proper. Des dels pobles i ciutats, també hem pogut contemplar més ocells, insectes i animals salvatges del que és habitual, un fet que ens ha permès adonar-nos de quina manera havíem exclòs la natura dels llocs on vivim. Els horts urbans, els jardins aromàtics, els galliners compartits, les caixes niu, els hotels d'insectes... ens poden ajudar a fomentar aquesta simbiosi i a conscienciar-nos de la importància de conviure amb el medi natural.
  4. Generar menys residus: L'experiència de no poder disposar de tot el que hem necessitat durant la crisi del coronavirus ens ha fet buscar maneres molt enginyoses d'aconseguir-les, mitjançant manualitats, reutilitzant, reparant o reciclant objectes que havien quedat en desús. Traslladar al dia a dia totes aquestes habilitats que hem desenvolupat ens pot servir per allargar la vida útil dels nostres béns i reduir l'empremta ecològica de fabricar-los.
  5. Invertir en sostenibilitat: Invertir esforços o diners per augmentar l'eficiència energètica i l'ús d'energies renovables pot generar beneficis econòmics i ambientals incalculables. Ara que s'ha tornat a demostrar la inestabilitat dels fons bancaris que depenen de la borsa, pot ser un bon moment per plantejar-nos noves maneres d'invertir una part dels petits estalvis dels particulars, dels beneficis de les empreses o dels pressupostos de les institucions. D'altra banda, la suma de petits esforços per estalviar energia també pot generar un benefici ambiental i econòmic a cost gairebé zero.

 

En pròximes setmanes, a través dels diferents espais del temps de TV3, proposarem accions concretes relacionades amb aquests cinc punts. Si compartiu les idees o si ja exerciu algun d'aquests hàbits, us convidem a sumar-vos al moviment "Jo també actuo pel clima": Expliqueu-nos les vostres accions per fer font a la crisi climàtica amb vídeos d'uns 20 segons i publiqueu-los a les xarxes amb l'etiqueta #ActuopelClimaTV3. Els meteoròlegs de TV3 ja ho hem començat a fer.

ARXIVAT A:
Jo també actuo pel clima
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut