Cel ras a Roses (Mercedes Creus)

Índex UVI a nivells molt alts per al cap de setmana

Alberto AlcántaraActualitzat

Davant la previsió de cel serè per al cap de setmana, cal recordar que entrem en un període de l'any en què el sol incideix amb la mateixa intensitat que a finals d'agost. L'índex de radiació ultraviolada previst per al cap de setmana serà molt alt. No oblideu fer servir la protecció solar, si feu activitats a l'aire lliure.

Previsió de l'índex UVI

L'índex ultraviolat (UVI) serveix per catalogar els possibles efectes de la radiació solar sobre la pell humana. És un índex estàndard que es fa servir arreu del món, i que per a aquest cap de setmana arribarà a un nivell 8 o 9 a Catalunya, tant dissabte com diumenge, com mostra aquest mapa de previsió modelitzat pel servei meteorològic alemany (DWD). El màxim es preveu a l'entorn del Pirineu.

Previsió de l'índex UVI per a diumenge(DWD)

En l'escala de l'UVI, les categories 8, 9 i 10 corresponen a una intensitat molt alta. Amb aquests valors, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recorda que les mesures de protecció són absolutament necessàries. S'aconsella evitar el sol directe entre les 11 i les 4 de la tarda, a més a més d'optar per un vestuari i complements que ens protegeixin del sol, a banda de l'ús de cremes solars. 

El sol de mitjans d'abril, com el d'agost

En aquesta època de l'any, el sol va guanyant alçada sobre l'horitzó. Ho anirà fent fins a arribar al punt màxim, al solstici d'estiu. La radiació solar és més gran com més vertical tenim el sol sobre el cap.

El sol a mitjans d'abril se situa a la mateixa alçada que a finals d'agost, com podeu comprovar en aquesta gràfica. Per això, aquests dies tenim la sensació d'un sol que crema molt, tot i que no fa tanta calor com a l'estiu per la inèrcia d'escalfament del terra, i més encara de l'aigua dels oceans.

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut