Primeres orenetes vistes a Campdevànol (Joel Bares)

Heu vist orenetes? Les primeres ja han arribat

Néstor GómezActualitzat

És temps de veure les primeres orenetes de l'any, que ens acompanyaran fins a la tardor.

Amb la primera pujada de les temperatures del març ja s'han observat les primeres orenetes a Catalunya. Ja se n'han vist de manera aïllada al Tarragonès, al delta del Llobregat, al Vallès Oriental i fins i tot al Ripollès. Ara caldrà veure si l'actual sequera que vivim afecta directament la presència de l'oreneta a casa nostra per la menor disponibilitat d'aigua i de zones humides.

Dites i refranys de l'arribada de l'oreneta

Unes dites que diuen molt sobre el temps en el qual ens trobem, on les temperatures tiren cap amunt mirant cap a la primavera avançada encara que puntualment tinguem dies d'hivern, un fred efímer que dura poc.

  • Oreneta arribada, hivernada acabada.
  • Oreneta arribada, primavera començada.
  • Orenetes per Santa Madrona (15 de març), l'hivern és fora.
  • L'oreneta ja ha vingut, ja tenim l'estiu damunt.
  • Per Sant Josep (19 de març) lo tord marxa i l'oreneta ve.
  • Per Sant Josep, cada oreneta en son indret

Les orenetes que viuen a Catalunya

Oreneta cuablanca: és negra amb la panxa i part de l'esquena de color blanc. La cua és curta i negra. La podem veure amb facilitat als pobles i ciutats, amb uns nius situats a sota les volades de les teulades. Sol arribar a l'abril i marxa cap a finals de setembre.

Oreneta vulgar: és totalment negra per l'esquena i blanca per la cara. Es reconeix amb facilitat per tenir la cara de color marronós vermellós i per una cua forcada molta llarga. Sol viure en àrees rurals entre zones agrícoles, voltants de masies i pobles entre la primavera i principis de tardor.

Oreneta de ribera: són ben curioses perquè tenen els nius en galeries fetes en talussos o marges.

Orenetes a la Ràpita (Paco Cabanes). Imatge d'arxiu

D'on venen les orenetes?

Encara que sembli mentida, es desplacen milers i milers de quilòmetres. Han passat l'hivern a l'Àfrica subsahariana i fan milers de quilòmetres en migració per arribar a casa nostra. El rècord de distància recorregut per un ocell anellat per l'Institut Català d'Ornitologia va ser una oreneta vulgar anellada al delta de l'Ebre i recuperada a l'hivern a Botswana, a uns 9.000 km de distància.

Cuidem-les, que són el nostre insecticida natural

Si en teniu un niu a prop, sou afortunats. Les orenetes són uns grans caçadors aeris que s'alimenten de mosques, mosquits i altres insectes voladors. La seva gran agilitat i els seus girs sobtats faciliten la cerca i caça d'insectes. S'estima que una oreneta es pot menjar fins a 1.000 mosquits en un dia, un gran insecticida natural i gratuït.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut