Forta recuperació de les reserves d'aigua dels pantans de l'Ebre en els últims mesos

Néstor GómezActualitzat

Pantà de Sant Antoni ple (David Carrasco)

Les precipitacions dels últims tres mesos han ajudat molt a incrementar les reserves d'aigua dels pantans situats a la conca de l'Ebre, que se situen al 59%, quan fa només un any la xifra era del 36%, segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE).

Durant el període de sequera que estem vivint, es va arribar a la reserva mínima d'aigua a finals d'octubre del 2023, que era del 30%. És a dir, les precipitacions dels últims mesos han fet augmentar les reserves d'aigua fins a situar-les gairebé al doble del mínim de l'octubre del 2023. De fet, les reserves es troben a prop del nivell de fa dos anys, quan se situaven al 61%.

Aquí us mostrem l'augment de les reserves d'aigua dels pantans de més capacitat que aboquen aigua a l'Ebre. Destaquem l'augment de l'aigua a Rialb, que en un any ha pujat 180 hm³ i ha passat de 32 hm³ fa un any als 217 hm³ d'ara.

 


Aquest ascens notable de les reserves d'aigua ve de la mà de les precipitacions, en forma de pluja o de neu, que han caigut en els darrers mesos. Unes precipitacions durant la primavera clarament superiors a les habituals a tot el Pirineu occidental, zona de les capçaleres dels rius. Us presentem el mapa de pluges acumulades des de l'1 de març, del qual destaquen els 768 l/m² recollits a Espot (2.500 m).

 

Les reserves d'aigua de tots aquests pantans anirà clarament cap amunt, perquè encara queda força neu en aquest sector del Pirineu. Ara mateix, el Pirineu occidental té 135 hm³ de neu, que és una quantitat superior a la que sol ser habitual per aquestes dates, d'uns 89 hm³. Unes bones dades de partida per afrontar l'estiu, sense comptar amb les pluges que poden caure durant les pròximes setmanes.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut