Maria Nicolau: "El Halloween ve de la castanyada!"
Paperina de castanyes

És veritat que per la castanyada i Tots Sants fa cada cop més calor?

Analitzem 100 anys de dades i mirem quin ha estat el més càlid i el més fred de sis localitzacions catalanes

Néstor GómezActualitzat

Posem una mica de llum, amb dades, a la idea que hi ha que cada cop la castanyada i Tots Sants arriben amb les temperatures més càlides, de jaqueta lleugera i de poc abric. Els que teniu més de 40 anys i, sobretot, els que en teniu més de 70 de ben segur que recordeu un bon grapat de castanyades ben fredes, per no dir gèlides, tapats fins a les orelles amb bufanda i guants.

És cert que les castanyades actuals són molt menys fredes que les de fa 100 anys. Analitzant la data de Tots Sants de les dues estacions de referència a Catalunya, els observatoris Fabra i de l'Ebre, anar completament tapats de roba i agafar les paperines de castanyes acabades de sortir del foc només es veu en indrets molt freds del país. Dades facilitades per Meteocat, l'Observatori Fabra i Observatori de l'Ebre.

Si comparem la dècada del 1910-1919 amb la del 2010-2019, en el cas de l'Observatori de l'Ebre la temperatura per Tots Sants ha pujat 2,5 graus de temperatura màxima: dels 20,3 ºC del segon decenni del segle XX als 22,8 ºC en el període 2010-2019.

Les dades encara són més dispars en el cas de l'Observatori Fabra. En el seu primer decenni de dades, entre el 1913 i el 1922, la temperatura mitjana de les màximes va ser de 15,4 ºC i entre el 2010 i el 2019 --la mitjana ha pujat a 18,5 ºC. Així doncs, la temperatura per Tots Sants a l'Observatori Fabra ha pujat 3,1 graus. Passa una cosa similar amb les temperatures mínimes, amb diferències de 3,2 graus en el cas de l'Observatori Fabra i d'1,4 graus a l'Observatori de l'Ebre.

Aquí teniu la classificació dels Tots Sants més càlids a l'Observatori de l'Ebre. L'any 2019 es va marcar un nou sostre en superar els 27 ºC. Un any després, el 2020, es va batre el rècord absolut, amb 27,7 ºC. L'any 2021, la temperatura màxima va ser de 22,2 ºC.

Dades de l'Observatori de l'Ebre

En el cas de l'Observatori Fabra, destaquem com el fred s'allunya dels matins de Tots Sants. De les 16 vegades que la temperatura mínima ha baixat del 8 ºC, només un cop ho ha fet durant el segle XXI. En canvi, aquí teniu els 12 Tots Sants més càlids des del 1913, dels quals més de la meitat s'han registrat durant l'actual segle. Per primer cop trobem dos anys consecutius amb màxima igual o superior als 20 ºC, el 2020 i el 2021. Així és manté la tendència ascendent de les temperatures, efecte de l'escalfament del planeta.

Dades de l'Observatori Fabra, Barcelona (RACAB)

Recordeu, i busqueu a les gràfiques, les castanyades amb màniga curta i les que heu passat amb abric. A banda del fred que feia a principis de segle, destaquem les castanyades molt fredes de la dècada dels 50 i la dels 70. Potser en teniu alguna al cap. Comproveu-ho vosaltres mateixos.

 
 
 
 
 
 

I amb la crisi climàtica que vivim, amb un escalfament que ara per ara no té aturador, els pròxims anys i dècades comptabilitzarem més castanyades i Tots Sants càlids que no pas freds, uns anys freds que seran cada cop més residuals.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut