Paperina de castanyes

És cert que per Tots Sants i la castanyada cada cop fa menys fred?

Analitzem 100 anys de dades i mira quin han estat el més càlid i el més fred de 6 localitzacions catalanes

Néstor Gómez Actualitzat
TEMA:
Meteorologia

Posem una mica de llum, amb dades, a la idea que hi ha dins la societat que cada cop la castanyada i Tots Sants arriben amb les temperatures més càlides, de jaqueta lleugera i de poc abric. Els que teniu més de 40 anys i, sobretot, els que en teniu més de 70, ben segur que recordareu un bon grapat de castanyades ben fredes, per no dir gèlides.

És cert que les castanyades actuals són molt menys fredes que les de fa 100 anys. Analitzant la data de Tots Sant de les dues estacions de referència a Catalunya, els observatoris Fabra i de l'Ebre, anar completament tapats de roba i agafar les paperines de castanyes acabades de sortir del foc, només es veuen en indrets molt freds del país. Dades facilitades per Meteocat.

Si comparem la dècada del 1910 - 1919 amb la del 2010 - 2019, en el cas de l'Observatori l'Ebre la temperatura per Tots Sants ha pujat 2,5 graus en el cas de la temperatura màxima, dels 20,3 ºC del segon decenni del segle XX a 22,8 ºC en els darrers 10 anys. Les dades encara són més dispars en el cas de l'Observatori Fabra. En el seu primer decenni de dades, entre 1913 i 1922, la temperatura mitjana de les màximes va ser de 15,4 ºC i entre el 2010 i el 2019, la mitjana ha pujat a 18,5 ºC. Així doncs, la temperatura per Tots Sants a l'Observatori Fabra ha pujat 3,1 graus. Situació similar passa amb les temperatures mínimes, amb diferències de 3,2 graus en el cas de l'Observatori Fabra i d'1,4 graus a l'Observatori de l'Ebre.

Aquí teniu la classificació dels Tots Sants més càlids a l'Observatori de l'Ebre. Fa un any va marcar un nou sostre en superar els 27 ºC. De fet, 9 vegades la temperatura màxima ha superat els 25 ºC, la part curiosa és que 4 vegades ho ha fet en aquest segle.

 

En el cas de l'Observatori Fabra, destaquem com el fred s'allunya dels matins de Tots Sants. De les 16 vegades que la temperatura mínima ha baixat del 8 ºC, només un cop ho ha fet durant el segle XXI.

Recordeu, i busqueu en les gràfiques, les castanyades amb màniga curta i les que heu passat amb abric. A banda del fred que feia a principis de segle, destaquem les castanyades molt fredes de la dècada del 50 i la dels 70. Potser en teniu alguna al cap, comproveu-ho vosaltres mateixos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I amb la crisi climàtica que vivim amb un escalfament que, ara per ara no té aturador, les castanyades i Tots Sants dels propers anys i dècades tindran un major nombre de càlids que de freds. Uns anys freds que seran cada cop més residuals.
ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut