Maria Nicolau: "El Halloween ve de la castanyada!"
Paperina de castanyes

És veritat que per la castanyada i Tots Sants fa cada cop més calor?

La castanyada i Tots Sants ara són molt més càlids que abans

Néstor GómezActualitzat

Posem una mica de llum, amb dades, a la idea que hi ha entre la població que cada cop la castanyada i Tots Sants arriben amb les temperatures més càlides, de jaqueta lleugera i de poc abric. Els que teniu més de 40 anys i, sobretot, els que en teniu més de 70, de ben segur que recordeu un bon grapat de castanyades ben fredes, per no dir gèlides, tapats fins a les orelles, amb bufanda i guants.

  • El podi dels Tots Sants més càlids a l'Observatori de l'Ebre està format per tres dels darrers quatre anys: 2019, 2020 i 2022.
  • Tres anys consecutius amb màxima igual o superior als 20 ºC, el 2020, el 2021 i 2022 a l'Observatori Fabra, un fet excepcional.

És cert que les castanyades actuals són molt menys fredes que les de fa 100 anys. Analitzant la data de Tots Sants de les dues estacions de referència a Catalunya, els observatoris Fabra i de l'Ebre, anar completament tapats de roba i agafar les paperines de castanyes acabades de sortir del foc només es veu en indrets molt freds del país. Dades facilitades per Meteocat, l'Observatori Fabra i Observatori de l'Ebre.

Si comparem la dècada del 1910-1919 amb la del 2010-2019, en el cas de l'Observatori de l'Ebre, la temperatura per Tots Sants ha pujat 2,5 graus de temperatura màxima: dels 20,3 ºC del segon decenni del segle XX als 22,8 ºC en el període 2010-2019.

Les dades encara són més dispars en el cas de l'Observatori Fabra. En el seu primer decenni de dades, entre el 1913 i el 1922, la temperatura mitjana de les màximes va ser de 15,4 ºC, i entre el 2010 i el 2019 la mitjana ha pujat a 18,5 ºC. Així doncs, la temperatura per Tots Sants a l'Observatori Fabra ha pujat 3,1 graus. Passa una cosa similar amb les temperatures mínimes, amb diferències de 3,2 graus en el cas de l'Observatori Fabra i d'1,4 graus a l'Observatori de l'Ebre.

Aquí teniu la classificació dels Tots Sants més càlids a l'Observatori de l'Ebre. L'any 2022 es va viure el dia de Tots Sants més càlid en més de 100 anys a l'Observatori de l'Ebre, amb una màxima de 27,8 ºC, una dècima més que al 2020. D'aquesta manera, el podi està format per tres dels darrers quatres anys.

 

En el cas de l'Observatori Fabra, destaquem com el fred s'allunya dels matins de Tots Sants. De les 16 vegades que la temperatura mínima ha baixat dels 8 ºC, només un cop ho ha fet durant el segle XXI. En canvi, aquí teniu els 12 Tots Sants més càlids des del 1913, dels quals més de la meitat s'han registrat durant l'actual segle. Per primer cop trobem tres anys consecutius amb màxima igual o superior als 20 ºC, el 2020, el 2021 i 2022. La temperatura màxima de Tots Sants de l'Observatori Fabra del 2022 va ser de 22,0 ºC. Així es manté la tendència ascendent de les temperatures, efecte de l'escalfament del planeta.

Dades de l'Observatori Fabra, Barcelona (RACAB)

Recordeu, i busqueu a les gràfiques, les castanyades amb màniga curta i les que heu passat amb abric. A banda del fred que feia a principis de segle, destaquem les castanyades molt fredes de la dècada dels 50 i la dels 70. Potser en teniu alguna al cap. Comproveu-ho vosaltres mateixos.

 
 
 
 
 
 

I amb la crisi climàtica que vivim, amb un escalfament que ara per ara no té aturador, els pròxims anys i dècades comptabilitzarem més castanyades i Tots Sants càlids que no pas freds, uns anys freds que seran cada cop més residuals.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut