Montgat, 22 de novembre

Els temporals d'octubre i novembre es mengen fins a 40 metres d'amplada de les platges metropolitanes 

Els temporals de les últimes setmanes han provocat la pèrdua d'amplada més important des de 1990 a les platges metropolitanes. Les zones més afectades són la platja les Barques de Montgat i la Nova Mar Bella de Barcelona, segons un estudi realitzat per tècnics de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

 

 

Entre 20 i 40 metres d'amplada

L'informe s'ha fet comparant les mesures d'amplada de les platges fetes amb GPS en dos moments diferents: mitjans d'octubre i entre el 6 i el 15 de novembre.

Les platges més afectades han perdut entre 20 i 40 metres d'amplada en tan sols un mes. La reducció de superfície ha anat acompanyada d'una gran reducció de volum: en la majoria d'aquests casos, el mar s'ha emportat sorra i s'ha produït un talús d'entre 2 i 3 metres d'alçada.

La mar Bella, 23 de novembre(Josep Cano)

Els successius temporals van ser provocats per grans borrasques com l'Aline, Bernard, Ciaran i Domingos. Aquestes borrasques atlàntiques molt profundes van ser catastròfiques a l'oest d'Europa. A Catalunya, van provocar una configuració amb vents de garbí i ones de més de quatre metres.
 

Les ventades van sacsejar, a moltes platges, la banda de ponent, la que es troba més encarada o perpendicular al flux de vents dominants. En canvi, a la banda de llevant d'algunes platges s'ha detectat un increment de l'amplada a causa de la sobreacumulació de sorra derivada dels vents del sud-oest, a sobrevent d'alguns espigons.

 

Recuperació natural

Cal esperar que part d'aquesta pèrdua d'amplada es pugui regenerar de manera natural gràcies a la dinàmica del fons marí del litoral català, amb flux de nord-est a sud-oest que va transportant els sediments de les desembocadures dels rius.

Mongat, 22 de novembre (Josep Cano)

Malgrat tot, la situació extrema de sequera implica menys aportació natural de sediments al mar a causa de la disminució dels cabals del Llobregat, el Besòs i la Tordera, els tres eixos fluvials que alimenten els sediments al litoral metropolità.
 

L'existència d'infraestructures al litoral també impedeix o fa minvar l'arribada de sediments: en el cas de la Tordera, les sorres queden atrapades pels ports del Maresme, mentre que en el cas del Llobregat, l'espigó sud del riu provoca una desconnexió sedimentària entre l'eix fluvial i les platges.

Dani Palacios, cap del Servei de Platges de l'AMB, pronostica que la recuperació natural de les platges podria ser més lenta del que és habitual:

"Ens enfrontem a canvis sobtats (com en aquests cas) derivats del canvi climàtic, cosa que fa més difícil preveure'n l'evolució i planificar les actuacions a les platges."


Des del 2017, l'AMB ha fet diferents estudis per conèixer la dinàmica del litoral metropolità, un coneixement que està servint com a fonament d'un pla d'estabilització de les platges metropolitanes

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut