Els gràfics més clars per veure el canvi climàtic

Espirals i codis de barres de colors per ajudar a entendre el que està passant al món respecte al clima

Actualitzat

 

Aquesta és l'evolució de la temperatura del nostre planeta des del 1850 fins a l'any passat. La línia vermella que posa 1,5 ºC és el límit que no hauríem de superar, segons es va acordar a la Conferència del Clima de París.

La informació sobre el clima i sobre com s'està produint el canvi climàtic sempre és complicada de representar.

Hi ha moltes dades, de molts anys i amb grans oscil·lacions, i es fa difícil veure i entendre la tendència.

Ed Hawkins, professor de la Universitat de Reading, al Regne Unit, i un dels autors principals del pròxim informe de l'IPCC sobre el canvi climàtic, ha ideat una manera de representar gràficament les dades que fa evident el seu significat.

El Pol Nord s'està desglaçant molt de pressa, però en aquest gràfic s'entén perfectament com ha evolucionat el volum (la quantitat) de gel que hi ha a l'Àrtic d'ençà que els satèl·lits van començar a mesurar-ho el 1979.

 

 

El responsable d'aquesta pujada de les temperatures i del desgel polar són els gasos d'efecte hivernacle, el fum que emetem els humans, molt ben representat per la concentració d'un gas anomenat diòxid de carboni o CO2. Aquest gas es va començar a mesurar a l'illa de Mauna Loa, a Hawaii, el 1950. Aquí es veu com ha evolucionat fins a l'actualitat.

 

 

Una de les idees del professor Hawkins ha estat fer una representació artística de com ha canviat la temperatura a llocs diferents del món, en forma de línies de colors blaus per a les temperatures més baixes i vermells per a les més altes.

 

 

Anar al contingut