Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

El temps de la A la Z: pluja de fang

Néstor Gómez Actualitzat
TEMA:
El temps de la A a la Z

Cel amb pols sahariana, pluja de fang, terra marronós.

La pluja de fang apareix quan arriben masses càlides procedents del nord d'Àfrica. Els vents de sud duen la pols i la inestabilitat en forma de ruixats i la fan caure a terra. El cel agafa una tonalitat terrosa, i baranes, terrasses, vehicles i tots els objectes de l'exterior es tenyeixen de marró.

La situació meteorològica clàssica que desemboca en pluja de fang és la formació d'una pertorbació al centre o oest de la península Ibèrica. És una borrasca tancada a les capes mitjanes i altes de l'atmosfera. Com que les pertorbacions giren en sentit antihorari, es produeix una injecció de vent de sud, procedent del nord del Marroc o d'Algèria, que arrossega la pols en suspensió cap a casa nostra i centre continental. La pluja de fang pot arribar fins a les illes britàniques.

En l'episodi de pluja de fang del 5 d'abril del 2014, la quantitat de pols caiguda amb la pluja és d'un gram per metre quadrat, segons el Centre de Previsió de Pols de Barcelona. Si aquesta quantitat de pols hagués caigut de manera uniforme a tot el país, haurien caigut l'equivalent a 1.000 camions carregats de 30 tones.

Com a curiositat, el 20 de febrer del 2014, en algunes zones, com Santa Coloma de Farners, la Vall d'en Bas i Sant Pere de Vilamajor, la pols en suspensió va caure per sedimentació, és a dir, sense anar acompanyada de pluja.

Quan la pluja de fang cau sobre la neu, en tenyeix la capa superior d'una tonalitat vermellosa o marronosa. L'aspecte de la neu blanca, neta i freda, es converteix en una imatge bruta i densa, poc agradable. Un gran exemple es va viure el 6 de gener de 2021, quan la neu del Pirineu va quedar coberta de pols sahariana.

Neu terrosa a Boí-Taüll, 6 de gener de 2021 (Jaume Alegre)
Color marronosa de la neu, 6 de gener de 2021 (Anna Otorne)
Neu tenyida de terra a la vall de Ruda, 6 de gener de 2021 (Didac Mauri)

Cada poc tenim més pluges de fang

Amb dades de registre de pluja de fang registrats a l'Estartit per l'observador Josep Pascual, el nombre dies de pluja de fang s'ha duplicat en 45 anys. Aquestes són les dades més destacades.

 

D'ençà del 2011, hi ha constància de les tres quantitats més importants que s'han mesurat: el 29 d'abril de 2013, amb 2,6 gr/m²; el 7 de gener de 2018, amb 3,4 gr/m²; i 21 a 23 d'abril de 2019, amb 5,4 gr/m².

 
ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut