Mar de fons a Calella de Palafrugell. Foto: Marga Bonet.
Mar de fons a Calella de Palafrugell. Foto: Marga Bonet.

El temps de la A a la Z: rentabótes

Néstor GómezActualitzat

Del primer temporal de mar de setembre a la Costa Brava en diuen "rentabótes".

L'origen d'aquest mot rau en el temps de verema, en aquesta època de l'any. La vinya ha estat i és un conreu molt estès arreu de l'Empordà i als pobles de la Costa Brava. Al setembre, les bótes de vi són buides, a l'espera de la nova collita, i cal netejar-les. La falta d'aigua corrent i les baixes reserves d'aigua en pous i fonts després de l'escassesa de pluges de l'estiu feien que les bótes es netegessin amb aigua del mar. S'aprofitava, doncs, el primer temporal de mar de setembre, quan l'aigua del mar remuntava les platges, per posar a punt les bótes abans no arribés el nou vi.

Josep Pascual, observador meteorològic de l'Estartit, ens explica que tradicionalment es deia que netejar les bótes amb aigua salada feia un vi més bo.

Ahir la mar es va alterar a la Costa Brava amb onades de mar de fons de fins a 2 metres. De fet, segons Josep Pascual, el nivell del mar va ser el més alt dels darrers 20 anys en un mes de setembre, amb una altura de 38 cm per sobre de la mitjana. L'anterior màxim era de 35 cm, corresponent al 7 de setembre del 2010.

 

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
Anar al contingut