La flor de sol a la Foradada de Montserrat

El Temps de la A a la Z: la flor de sol a Montserrat

Alberto Alcántara BarrabesActualitzat

La flor de sol és un fenomen que es pot gaudir a la posta de sol els dies en què l'astre s'alinea amb la Roca Foradada de Montserrat. Es pot veure des del Vilar, al municipi de Castellbell i el Vilar, cap a la tercera setmana de febrer.

La flor de sol a la Foradada de Montserrat des del Vilar (Albert Jordan)

Aquest 2024, la flor de sol s'ha vist aquest dissabte 17 i es pot veure també aquest diumenge 18 de febrer. L'Ajuntament del poble ha organitzat diverses activitats per acompanyar aquest bonic fenomen.

 

 


La Roca Foradada

La Foradada és un orifici situat a l'extrem occidental de Montserrat, amb unes dimensions de 10 metres d'alçada i 6 de base. Marca el límit entre els termes del Bruc i Marganell.
 

 

Aquest monument natural apareix documentat el 1911 a "La llegenda de la Fada Morgana", de Francesc Carreras i Candi. La tradició popular diu que el forat és un pas que va crear el diable per tornar a l'infern. Tot i això, hi ha diverses versions que fan suposar que l'origen del mite és molt més antic.


En aquest àudio del programa "Meteomauri" podeu sentir l'historiador Jordi Piñero, expert en patrimoni cultural, que ens parla sobre aquest fenomen i diu que és com un rosetó del temple natural que és la muntanya de Montserrat. La metàfora és molt pertinent, ja que l'alineació del Sol amb punts concrets i en dies específics de l'any és un fet calculat en moltes construccions, com, per exemple, les esglésies.

 

Flors primaverals i d'estiu

A la primavera, cap a finals d'abril i principis del maig, i a mitjans de juliol, també es pot fotografiar el sol a través de la Foradada a trenc d'alba, des de l'ermita de Sant Pau Vell, situada a l'est del coll de Can Massana i a prop del castell de la Guàrdia.
 

 

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaEl temps de la A a la Z
Anar al contingut