Barcelona, el 15 de març de 2012 (Sergio Fabeiro)
Barcelona, el 15 de març de 2012 (Sergio Fabeiro)
Barcelona

El temps de la A a la Z: boira costanera

Actualitzat

La primavera és l'estació de l'any en què les boires costaneres apareixen amb més freqüència a la costa catalana. Són boires d'advecció, és a dir, provocades per l'arribada d'una massa d'aire càlid que es troba en contacte amb les fredes temperatures de l'aigua del mar.

Sitges, el 7 de maig de 2013 (Ferran Martínez)
Sitges, el 7 de maig de 2013 (Ferran Martínez) 

 

Per què apareix la boira a la costa?
 

La causa d'aquest fenomen s'explica per la suma de tres raons:

- Persistència de l'estabilitat atmosfèrica. Tants dies de tanta estabilitat atmosfèrica sobre el Mediterrani fan que hi hagi una capa d'aire sobre el mar, de 100 a 300 metres, que va absorbint humitat. Com si fos un decantador, i sense sacsejar-ho, s'acumula la part més pesant a la part baixa, és a dir, la boira se situa en els primers metres per sobre del mar.

- Absència de vent. Sense vent es generen aquestes boires i, un cop formades, estan a la mercè dels petits fluxos de vent, que fan moure la boira en massa. En el cas de dimecres i dijous, la boira s'encamina cap a la costa i toca terra, on es queda aturada i no pot avançar terra endins.

- Pel contrast de temperatures. L'arribada d'una massa d'aire càlid i humit en contrast amb un mar tan fred produeix, per contacte, el refredament i la condensació de l'aire. Es forma així una boira densa i estratificada. Això també passa a l'inrevés, amb un aire molt fred i un mar una mica més càlid, per exemple imatges del mar fumejant quan estàvem sotmesos a l'onada d'aire fred siberià. En aquest segon cas, les boires són molt menys denses i menys persistents, i s'anomenen boires d'evaporació.

 

Boires a la costa de Barcelona el 7 d'abril de 2014 (Alfons Puertas)
Boires a la costa de Barcelona el 7 d'abril de 2014 (Alfons Puertas)

 

Episodis destacats de boires costaneres

 

  • 12 de març de 2015, costa de Barcelona.
  • 7 d'abril del 2014, Costa Daurada, Central i Balears.
  • 2 d'octubre del 2013, a la Costa Brava.
  • 6 de maig del 2013, al Delta de l'Ebre i la Costa Daurada
  • 19 d'abril del 2013, a Barcelona
  • 16 i 17 d'abril del 2013, al País Valencià i les Balears
  • 14 d'abril del 2013
  • 7 de maig del 2012
  • 14 i 15 d'abril del 2012
Barcelona. Autora: Virginia Pizarro (9 de maig del 2012)
Barcelona. Autora: Virginia Pizarro (9 de maig del 2012) (Virginia Pizarro (9 de maig del 2012))

 

És normal que n'hi hagi a la costa i no a l'interior?

Prenem com a exemples Lleida i Barcelona. De dies de boira a la costa de Barcelona acostuma a haver-n'hi uns deu l'any, repartits uniformement durant l'any, amb l'excepció dels mesos d'estiu, en què no se n'espera cap. De la resta de l'any, el mes de març és el que n'acumula menys, amb només dos.

A Lleida, l'argument principal de l'absència de boira és la falta d'humitat a l'interior del país. Aquest tenaç anticicló ens ha mantingut amb un índex d'humitat molt baix. La boira de l'interior s'abasteix de la humitat de terra i dels gran rius. Doncs bé, de terra no en pot agafar perquè està tot molt eixut, situació que s'ha agreujat per la manca de precipitacions. I tot i que de rius en tenim per agafar humitat, ja hi ha moltes més hores de sol que al desembre i el gener, i la nit cada poc és més curta, cosa que no afavoreix la presència ni la persistència de les boires. Per això a Lleida l'hivern és l'estació de l'any amb més dies de boira.

Dies de boira

 

Lleida:                        Barcelona:
Hivern: 31 dies            Hivern: 3 dies
Primavera: 5 dies       Primavera: 4 dies
Estiu: 1 dia                 Estiu: 0 dies
Tardor: 16 dies           Tardor: 3 dies

 

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
Anar al contingut