Barcelona, el 15 de març de 2012 (Sergio Fabeiro)
Barcelona, el 15 de març de 2012 (Sergio Fabeiro)
Barcelona

El temps de la A a la Z: boira costanera

Néstor GómezActualitzat

La primavera és l'estació de l'any en què les boires costaneres apareixen amb més freqüència a la costa catalana. També poden aparèixer en jornades càlides de finals d'hivern. Són boires d'advecció, és a dir, provocades per l'arribada d'una massa d'aire càlid que es troba en contacte amb les temperatures fredes de l'aigua del mar.

Per què apareix la boira a la costa?
La causa d'aquest fenomen s'explica per tres raons:
- Persistència de l'estabilitat atmosfèrica. Tants dies de tanta estabilitat atmosfèrica sobre el Mediterrani fan que hi hagi una capa d'aire sobre el mar, de 100 a 300 metres, que va absorbint humitat. La boira s'acumula i es concentra en els primers decímetres sobre del mar.
- Absència de vent. La boira es forma amb vents en calma o molt febles com per no desfer-la. Un cop formades, estan a la mercè dels petits fluxos de vent que mourà en bloc molt a poc a poc.
- Pel contrast de temperatures. L'aire càlid en contrast amb un mar fred produeix, per contacte, l'evaporació de l'aigua i la condensació del vapor d'aigua que dóna origen a la boira. Això també passa a l'inrevés, un aire molt fred i un mar una mica més càlid dóna lloc a imatges del mar fumejant. En aquest segon cas, les boires són molt menys denses, menys duradores i ocupen menys extensió.

Episodis de boires costaneres

  • 12 de març de 2015, costa de Barcelona.
  • 7 d'abril del 2014, Costa Daurada, Central i Balears.
  • 2 d'octubre del 2013, a la Costa Brava.
  • 6 de maig del 2013, al Delta de l'Ebre i la Costa Daurada
  • 19 d'abril del 2013, a Barcelona
  • 16 i 17 d'abril del 2013, al País Valencià i les Balears
  • 14 d'abril del 2013
  • 7 de maig del 2012
  • 14 i 15 d'abril del 2012


És normal que n'hi hagi a la costa i no a l'interior?
Prenem com a exemples Lleida i Barcelona. De dies de boira a la costa de Barcelona acostuma a haver-n'hi uns deu l'any, repartits uniformement, amb l'excepció dels mesos d'estiu, en què no se n'espera cap. De la resta de l'any, el mes de març és el que n'acumula menys, amb només dos.
A Lleida, l'argument principal de l'absència d'aquest tipus de boira és la falta d'humitat, no té res a veure la quantitat d'aigua que pot absorbir l'aire de terra que del mar. L'estació de l'any amb més dies de boira a Lleia és l'hivern, quan les nits són molt llargues i sota situacions de dies d'estabilitat i vent en calma.

Dies de boira
Lleida:                        Barcelona:
Hivern: 31 dies            Hivern: 3 dies
Primavera: 5 dies        Primavera: 4 dies
Estiu: 1 dia                 Estiu: 0 dies
Tardor: 16 dies           Tardor: 3 dies

GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut