Crescuda de l'Ebre a Flix (Joan Pere Margalef)

El riu Ebre viu una gran crescuda que avança cap a Saragossa. Mequinensa allibera aigua

Néstor GómezActualitzat

Una setmana d'episodis de pluges diaris al curs alt de l'Ebre, tres dels quals molt intensos i amb neu al nord de Navarra i a la capçalera de l'Ebre, amb registres superiors als 170 mm, que han fet obrir les comportes dels pantans de la capçalera, està provocant una gran crescuda a l'Ebre, la més gran dels darrers anys.

Dimecres al matí, el riu Ebre presentava dues crescudes, segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. La primera es trobava a Logronyo, amb un primer pic de 972 m³/s. La segona crescuda, aigües avall de Logronyo, es troba a Castejón, al sud de Navarra i a les portes de l'Aragó, amb 2.082 m³/s, un cabal que multiplica per 10 el de fa una setmana, que no arribava als 200 m³/s.

Crescuda de l'Ebre a Garcia (Santi Benet)

La crescuda de l'Ebre, sense obstacles de cap pantà pel mig, arribarà a Saragossa durant el cap de setmana. I dos dies més tard arribarà, de manera més laminada, al pantà de Mequinensa. De fet, el pantà, que es trobava al 85% de la seva capacitat, ha obert comportes a l'espera de la crescuda que baixa per l'Ebre. L'aigua alliberada per Mequinensa i Riba-roja ja es nota des d'ahir al curs baix de l'Ebre. Tres maniobres d'alliberament d'aigua ha fet que el cabal a Tortosa passés dels 160 m³/s del diumenge el 25 de febrer, als 400 m³/s de dilluns. Dimarts el cabal era de 650 m³/s i dimecres arribava als 1.100 m³/s a Tortosa. 

 

Les crescudes extraordinàries de l'Ebre a Saragossa

A finals del 2021 es va produir la darrera gran crescuda de l'Ebre. El riu va travessar Saragossa amb un cabal proper als 2.200 m³/s amb una alçada de 5,70 metres. Si bé es considera crescuda extraordinària de l'Ebre a Saragossa els 2.000 m³/s de cabal, el 2 de març de 2015 va arribar a un pic de 2.448 m³/s, i el rècord data de 1961 amb un cabal de 4.950 m³/s.

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut