Tempesta en retirada, el 24 de febrer (Alfons Puertas)

El febrer i l'hivern meteorològic han estat els més càlids mai registrats al Fabra

RedaccióActualitzat

Acabat el mes de febrer és l'hora de fer balanços meteorològics definitius. El primer deixa resultats contundents a l'Observatori Fabra de Barcelona, on s'ha batut el rècord de temperatura màxima absoluta del mes, i on s'ha registrat la temperatura mitjana més elevada des que hi han dades (1914), amb un valor més habitual per a un mes d'abril.

 

El febrer més càlid mai registrat

Prenent com a referència la temperatura mitjana, el febrer s'ha acabat com el més càlid des que hi han registres, l'any 1914, amb una temperatura de 13,4 ºC. Supera per més de mig grau l'anterior rècord, del febrer de 2020 (12,8 ºC). És una mitjana més adient per a un mes d'abril que no pas del febrer, que té una mitjana 4 ºC per sota de la d'enguany.

A banda de la mitjana, recordem que el dia 4 es va batre el rècord de temperatura màxima absoluta del febrer, amb un valor de 23,5 ºC.

Pel que fa a la pluja, el Fabra tanca el mes amb un total de 26,6 mm, molt per sota de la mitjana. La següent gràfica mostra l'evolució mesurada durant el febrer a l'estació meteorològica automàtica del Meteocat.

El febrer a l'estació automàtica del @meteocat de l'Observatori Fabra

Un hivern de rècord

L'extraordinària dada del febrer ha ajudat que l'hivern meteorològic, que compren els mesos de desembre, gener i febrer, hagi estat també el més càlid mai registrat al Fabra, amb una temperatura mitjana conjunta de 12.2°C. Són 3 ºC per sobre de la mitjana climàtica de l'hivern de referència (1991-2020), que és de 9.2°C.

El rècord anterior, de l'hivern 2015-2016, va ser d'11,5 ºC. L'hivern de 2019/20, el tercer més càlid, va tenir una mitjana de 11,3 ºC.

Totes aquestes dades les reporta l'observador meteorològic Alfons Puertas, que podeu consultar al portal de l'Observatori. També podeu visualitzar el tradicional àlbum de fotos mensuals des de l'Observatori.

 

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut