El desembre comença amb fred i nevades en una gran part d'Europa

Alberto AlcántaraActualitzat

El fred i grans nevades protagonitzen l'inici del mes de desembre en una gran part d'Europa. Tot i que és un ambient que cal esperar al començament de l'hivern meteorològic, s'han registrat dades excepcionals en alguns indrets. Per contrastar, una petita part del continent viu temperatures molt més altes del normal.

El Tiergarten de Berlín el 2 de desembre (Fabrizio Bensch)

Temporal al centre d'Europa

Sens dubte, les imatges més comentades de les últimes hores són les corresponents a la gran nevada que ha afectat la zona de Baviera, i en concret la ciutat de Múnic, on hi ha hagut l'episodi de neu més abundant mai registrat al desembre, i el quart més abundant des que van començar els registres (1954), amb gairebé mig metre de neu. Així ho comunicava el meteoròleg Marcus Beyer, del Servei Meteorològic Alemany (DWD):

 

 

Si s'agafen dades des del 1901, hauria estat la setena nevada més abundant a la capital bavaresa.


Les imatges de Múnic i d'altres parts de Baviera s'han fet virals, i les afectacions han estat importants, sobretot en qüestions de trànsit aeri i ferroviari.

 

 

 

A la República Txeca també s'han registrat incidències per la neu, en forma de talls de neu o afectacions al mateix aeroport de Praga. Al sud del país s'han reportat gruixos de 75 centímetres de neu nova.

 

 

Però no només ha nevat al centre d'Europa. De fet, aproximadament un 60% del continent europeu ha començat el mes amb una coberta de neu.

 

 

Desequilibri meteorològic

És interessant analitzar si estem davant d'un fred més o menys normal per a aquestes alçades de l'any. Fem un cop d'ull a l'anàlisi de l'anomalia de temperatura a 2 metres corresponent al primer de desembre al migdia. És només una fotografia, però ens dona una idea de com hem començat el mes. A primera vista, ja es veu un gran desequilibri entre el centre i nord d'Europa i el sud-est del continent.

(Tropicaltidbits)

 

Els colors blau, entre blau intens i violeta, que representen temperatures de 3 a 10 ºC per sota de la mitjana climàtica, dominen de manera general una gran part d'Europa, que va dels Pirineus cap al nord, cap al centre d'Europa, els països escandinaus, l'àrea del Bàltic o, fins i tot, Irlanda i el Regne Unit.


En canvi, fixeu-vos en les grans anomalies positives, amb més de 10 ºC per sobre de la mitjana, en tota la zona que envolta el mar Negre. De fet, s'han registrat rècords de temperatura del desembre a Albània, Grècia, Sèrbia, Macedònia, Croàcia, Romania o Bulgària.

 


Durant aquesta setmana, l'entrada de pertorbacions atlàntiques, que injectaran vents més càlids del sud-oest, modificaran de manera significativa aquest desgavell tèrmic. En alguns casos, la tendència s'invertirà: mireu les anomalies de temperatura previstes per a diumenge vinent i com està previst que es disparin les màximes per l'oest d'Europa i, també, a Catalunya.

(Tropicaltidbits)

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut