Dia de sol a Sant Fruitós de Bages (Josep Hernández)

El 2023, el segon any més càlid i el més sec a Catalunya des del 1950

Catalunya és cada cop més càlida i seca

Néstor GómezActualitzat

Cada cop hi més dades sobre l'impacte del canvi climàtic sobre el nostre país, i no només per l'anàlisi d'un any concret, sinó per la dinàmica atmosfèrica i la tendència que mostren les dades observades. Segons el darrer Butlletí Anual d'Indicadors Climàtics elaborat pel Servei Meteorològic de Catalunya, cada cop la temperatura és més càlida i el terra més eixut.

El 2023 i el 2022, els més càlids i secs en més de 75 anys

L'any 2023 ha estat el segon més càlid des del 1950, com a mínim, amb una anomalia de temperatura de 2,2 graus, just darrere del 2022. Es consolida la tendència a l'alça de les temperatures que estem vivint en aquest segle. De fet, està tan disparada la temperatura que els 10 anys més càlids en 74 anys es troben dins d'aquest segle.

 

Només en els darrers 20 anys, la temperatura ja ha pujat 1,3 graus respecte del període preindustrial, lluny de l'objectiu de 2 graus establert als Acords de París però a tocar d'1,5 ºC, límit màxim a què hauríem d'arribar per estabilitzar el canvi climàtic en comparació amb els nivells preindustrials.

Pel que fa a la precipitació, l'any 2023 ha estat el més sec en més de 60 anys. Ha faltat el 40% de les precipitacions anuals. En el cas de l'Observatori Fabra, els anys 2023, 2022 i 2021 han estat els més secs des del 1914. De fet, la precipitació durant els darrers 20 anys ha disminuït un 17% respecte de mitjans de segle XX, i l'estiu és l'estació de l'any més afectada per aquesta reducció de la precipitació.

El nombre d'hores de sol anuals es dispara

Menys precipitacions implica menys núvols i, en conseqüència, més hores de sol. El nombre de dies serens multiplica per cinc el nombre de dies amb el cel cobert i, dista molt de les xifres fins als anys 90, quan més o menys hi havia els mateixos dies de sol i de núvols a l'any.

 

Ara tenim 254 hores més d'insolació i 53 dies serens més que el 1950. Hi ha un ritme de gairebé 35 hores de sol més per dècada. Tenir més hores de sol té la cara positiva de generar més electricitat a partir de les plaques fotovoltaiques, però té un clar efecte negatiu a la natura com: més temperatura, més sequedat del terra, més evaporació de les masses aquàtiques, més evapotranspiració per part de les plantes i, a la vegada, més necessitat d'aigua per contrarestar aquests mateixos efectes.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut