Dia Mundial del Clima i d'Adaptació al Canvi Climàtic

Prenem consciència dels efectes de les nostres accions i activitats sobre el clima al planeta Terra

Néstor GómezActualitzat

El 26 de març és el dia que es commemora el Dia Mundial del Clima. I pren especial rellevància davant un escalfament del planeta que no té aturador; fins ara, les mesures que s'han pres han estat ben toves a escala local, i també global.

Aquesta data té origen en la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, el 1992, coneguda com a Cimera de la Terra de Rio de Janeiro. L'escalfament del planeta i les seves conseqüències són una realitat que no admet discussió.

Aquesta nova realitat climàtica requereix dues accions fonamentals:

  • Mitigació: fer el que estigui a les nostres mans, com a individus i com a societat, per minimitzar l'ascens de les temperatures amb tot tipus d'accions i actituds.
  • Adaptació: ser conscients del que tenim i del que tindrem i adaptar-nos a la nova situació amb perspectiva de futur, no per recuperar o mantenir el passat, sinó per estar preparats pel que vindrà, en tots els aspectes.
 

Què hi podem fer cadascun de nosaltres?

Deixant a banda les mesures polítiques que afecten tota la societat –que podem qualificar de toves respecte de l'evolució fermament marcada dels fenòmens extrems i l'ascens de les temperatures– us presentem alguns aspectes que podem fer des de casa nostra. Al portal "jo actuo pel clima" trobareu un reguitzell de consells molt més ampli per reduir la nostra petjada sobre el planeta.

A casa:

 
  • Generar menys residus i separa-los: comprar productes amb menys embolcalls és reduir els residus. Si, a més, fem un bon triatge, podem separar el 90% dels residus: no és cap utopia i tampoc no és excusa viure en un pis petit.
  • Comprar sense plàstics: feu servir un cabàs, carro de la compra o una bossa reutilitzable. Un cop a la botiga d'alimentació, intenteu comprar els productes a granel o sense plàstic.
  • Comprar productes de proximitat: aposteu pels productes de pagesia de la vostra població. Si compreu a les fruiteries i verduleries, mireu l'origen dels productes i compreu-ne de temporada, són més econòmics i venen de prop. Tan incoherent és menjar pomes de Nova Zelanda com síndries a l'hivern.

Mobilitat:

 
  • Si és possible, utilitzeu el transport públic: feu el possible per utilitzar el transport públic, tant si trigueu una mica més com si aneu menys còmodes; prioritzeu el medi ambient.
  • Disminuïu la velocitat del cotxe en els desplaçaments: com que de vegades és impossible utilitzar el transport públic en els nostres desplaçaments, actueu pel clima reduint la velocitat entre 10 i 20 km/h i no passeu de 90 km/h, si no feu llargs recorreguts; les emissions de contaminants disminuiran molt i, a més, estalviareu diners.
  • Reduïu els desplaçaments en vehicle: per distàncies curtes o dins de les poblacions, utilitzeu les cames, camineu en els desplaçaments curts. Feu salut, alhora no contaminareu i estalviareu diners.
ARXIVAT A:
MeteorologiaJo també actuo pel climaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut