Arc de Sant Marti amb colors intensos, Igualada / 9 de març de 2024 /Mark Pijoan

Dia Mundial de l'Arc de Sant Martí, el 3 d'abril

Qui no ha admirat un arc de Sant Martí? De ben segur que tothom. Diria que és impossible ignorar-lo. És, potser, el fenomen òptic que més mirades atreu, fixant-nos en els extrems de l'arc i també valorant-ne la intensitat i observant el ventall de colors que el formen. A més, és un fenomen que transmet pau i serenor.

Avui, 3 d'abril, és el Dia Mundial de l'Arc de Sant Martí. És curiós que en la majoria de cultures i civilitzacions l'arc de Sant Martí simbolitza la pau, l'aliança o, fins i tot, l'alegria suprema. En canvi, per als japonesos és un símbol de mal presagi. Aquesta nit passada, en el programa "La nit dels ignorants" hem donat resposta a algunes preguntes curioses dels oients.

L'arc de Sant Martí apareix quan plou i fa sol; en són els dos ingredients bàsics. Tot i que no és un fenomen que vegem sovint, sí que és més fàcil de veure en tardes de ruixats, com les de la primavera, o a l'estiu, sobretot quan el sol ja ha perdut alçada. Com més baix està el sol, més alt és l'arc.

De vegades n'apareixen un bon grapat alhora i sembla impossible de creure, però en condicions excepcionals es poden formar fins a quatre arcs de Sant Martí concèntrics.
 

Dos dobles arcs de Sant Marí a les Lofoten, Noruega / 7 de maig de 2018 / Caslos Castillejos

 

Els colors de l'arc de Sant Martí no només apareixen amb les gotes d'aigua, sinó també amb cristalls de gel, però aquest és un cas més difícil de veure.

 

Aquí teniu alguns arcs de Sant Martí curiosos.

Arc de Sant Martí format per cristalls de gel a Portainé / 6 de febrer de 2017 / Lionel Pla
Arc de Sant Martí a Vilanova del Vallès / 25 de novembre de 2021 / @Emma64440626
Arc de Sant Martí a Olot / 2 de novembre de 2023 / Carme Llach
Arc de Sant Martí doble a Maspujols / 11 de març de 2024 / Carmina Llaurador
Arc de Sant Martí quàdruple a Sant Corneli, Aramunt / 6 de febrer de 2018 / Xavier Castells

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut