Fotografia nocturna de Barcelona

Cinc mesos amb nits tropicals a Barcelona, un fet excepcional

La calor va començar massa d'hora i no acaba de marxat del tot

Néstor GómezActualitzat

La calor cada cop arriba més d'hora i marxa més tard. Això és un fet molt evident i clarament visible en els observatoris amb més de 100 anys de dades: s'han triplicat el nombre de dies càlids respecte a principis del segle XX i la tendència és que seguirà augmentant durant les propers dècades a conseqüència de l'escalfament del planeta, al qual la societat no posa remei i no combat amb fermesa.

Rècord de nits tropicals a Barcelona

Per primera vegada en els darrers deu anys les nits tropicals han arribat als cinc mesos al Raval de Barcelona. La primera nit tropical de l'any es va donar el 19 de maig i encara avui la temperatura mínima no ha abandonat del tot els 20 ºC, una excepcionalitat. De fet, avui és la segona nit tropical més tardana en 10 anys, per darrera de la del 2013, que va ser el 27 d'octubre. Ara bé, amb una diferència ben clara, en el 2013 la primera nit tropical va caure a mitjans de juny i no com aquest 2022.

 

No només s'ha amplificat el període de nits tropicals, sinó que, a més, hem superat molt àmpliament el nombre total de nits tropicals, amb un total de 119 nits fins ara. Fins i tot, el nombre de nits tòrrides, mínimes iguals o superiors als 25 ºC, s'han gairebé duplicat respecte dels anys que més nits s'havien comptabilitzat, tal com mostra la gràfica.

 

 

 

Xifra rècord de nits tropicals a l'Observatori Fabra

Mai, des del 1914, l'Observatori Fabra havia registrat tantes nits tropicals com aquest any, fins i tot supera el tòrrid estiu del 2003, amb 76 nits tropicals. Aquest 2022, durant 76 nits la temperatura no ha baixat dels 20 ºC, una xifra extremadament alta si la comparem amb el període 1914-1980 que rondava les 20 nits tropicals a l'any.

 

 

 

L'escalfament del planeta no té aturador, no hem pres mesures contundents i això implicarà que la tendència ascendent dels darrers 40 anys seguirà creixent. Si ve la mitjana de la dècada dels 80 era de 21 nits tropicals a l'any, en la darrera dècada aquesta xifra s'ha disparat a 49 nits, el que correspondria a un mes i mig.

Albada a Barcelona (Alfons Puertas)

En el cas de l'Observatori Fabra, si bé aquest estiu no ha batut els rècords de calor del 2003, sí que ho ha fet pel que fa a persistència de la calor. Ha batut rècord en el nombre de nits tropicals i també en el nombre de dies en les quals les temperatures màximes han superat els 25 i els 30 ºC. En el cas del nombre de dies amb màximes de 30 ºC o més, fins als anys 80 rondaven els 15 dies a l'any, i durant la darrera dècada ha superat els 30 dies. Aquest 2022, un any excepcionalment càlid, l'Observatori Fabra ha tocat o superat 73 dies els 30 ºC, més que l'anterior rècord de 69 dies del tòrrid estiu del 2003.

Dades facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya i per RACAB de l'Observatori Fabra.

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut