Dissabte amb vent, i amb precipitació al Pirineu i al nord-est

Alberto AlcántaraActualitzat

El cap de setmana es presenta amb un temps molt canviant, marcat pel pas de línies d'inestabilitat que aniran deixant ruixats, amb poca aigua en general, vents que passaran de nord-oest a sud-oest i temperatures que tendiran a recuperar-se diumenge. De moment, aquest dissabte, repetiran els xàfecs pel nord-est.

Matí ennuvolat a Llafranc (Andreu Colls)

Dissabte amb ruixats al nord-est

El dia ha començat força ennuvolat, després d'una matinada que ha deixat només dècimes de precipitació pel nord-oest. Veurem algunes clarianes matinals transitòries, perquè s'acosta una línia de nuvolositat per l'oest. D'aquests núvols n'esperem tímides precipitacions al Pirineu i gairebé res a la resta. Però, a partir de mig matí, creixeran nuvolades al quadrant nord-est, i derivaran en ruixats dispersos.

Durant les hores centrals del dia es mantindrà un cel més ennuvolat al Pirineu i al nord-est, i s'obriran grans clarianes, afavorides pel vent, a la resta. Les nevades continuaran de forma dispersa i esporàdica al nord del Pirineu fins al vespre, i els xàfecs aniran fent a les comarques del nord-est, en moviment cap a la costa. Tot indica que els registres més abundants es localitzaran a l'interior. Alguns mapes, però no tots, indiquen que els xàfecs poden tocar el litoral entre el sud de la Costa Brava i la zona del Garraf.

Sigui com sigui, els xàfecs descarregaran amb intensitat moderada, amb possibles calabruixades. La cota de neu voltarà els 800-1.000 metres, però caurà puntualment per sota en moments de ruixat pel nord-est.

Cap a la mitjanit, arribarà una nova línia de núvols per l'oest, amb núvols més compactes cap al Pirineu i Prepirineu occidental, aperitiu d'una nova tongada de precipitació que començaria avançada la matinada de diumenge.

Vent del nord i nord-oest

El vent s'encarregarà d'escombrar els núvols a bona part de Catalunya. Durant el matí tindrem cerç o mestral al sud, i una mica de tramuntana i gregal a la Costa Brava. Durant la tarda, els vents més importants es localitzaran a la Costa Daurada i la tramuntana anirà de baixa.

Vent previst per a dissabte a les 12 UTC

Temperatures per sota de la mitjana

Després de la davallada de divendres, tindrem un dissabte d'ambient una mica més fred, amb unes temperatures de primera hora que encara han baixat més respecte a les de divendres, tret de zones ventoses del sud. La temperatura màxima també baixarà de manera significativa en els punts del nord-est on descarreguin els ruixats. Localment, pujaran per efecte del vent en punts de l'Empordà. Les màximes més altes se situaran al voltant dels 15-16 ºC a la Costa Daurada. Per l'interior, quedaran entre 7 i 14 ºC.

Diumenge, nou front poc actiu

Diumenge, una profunda borrasca atlàntica s'acostarà cap a la Bretanya i portarà un sistema frontal a casa nostra. És una nova situació atlàntica que afectarà, sobretot, l'oest de Catalunya, amb pluja molt poc abundant en general. Al migdia, la temperatura remuntarà de manera clara al Pirineu i al nord-est, on bufarà vent de garbí.

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut