Sant Pere Pescador

Calor extrema, de moment amb un rècord de temperatura màxima

Cabanes va registrar divendres la màxima absoluta en els 31 anys d'història de la sèrie de dades

Alberto AlcántaraActualitzat

Tot sembla indicar que hem superat el primer embat d'una onada de calor que continua, però que trontollarà una mica els pròxims dies. I és que la durada excepcional és la característica més destacada d'aquest episodi. Pel que fa a la intensitat, de moment només es comptabilitza un rècord oficial de temperatura màxima, els 40,8 ºC registrats divendres a la tarda a Cabanes.

No superem l'onada del juny

Tot i que la calor és extrema, no hem superat els valors de l'onada de calor del juny passat. Dissabte va ser un altre dia tòrrid, amb valors per sobre dels 40 ºC en diverses comarques, com el Segrià, el Pla d'Urgell, les Garrigues, el Pallars Jussà o Osona. Aquest és el mapa de temperatura màxima registrada.

Temperatures màximes del dissabte 16 de juliol

El rècord, divendres

L'únic rècord reportat fins ara correspon a l'estació de Cabanes de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya, amb una antiguitat de 31 anys. L'SMC també va destacar divendres la màxima de 40,2 ºC d'Espolla, la més alta en 19 anys en aquesta localitat.

 

 

Aquest mapa recull alguns dels valors màxims destacats de divendres.

 

Nits tropicals o tòrrides en molts indrets

L'onada de calor també està portant nits molt sufocants, amb mínimes per sobre dels 20 ºC en una una gran part del territori. De nou, i en general, no hem superat els valors de la nit del 17 de juny, la més calorosa fins ara. Dissabte vam tenir valors tropicals en molts indrets (mapa superior) i valors tòrrids cap a la costa i el prelitoral central o el sud de la Costa Brava (mapa inferior).

Mïnimes tropicals / Mínimes tòrrides del dissabte 16 de juliol

Aquest diumenge hem tingut mínimes una mica més baixes cap a la costa i una mica més altes en punts d'interior. Trobareu més dades del temps actual en el visor MeteodadesTV3, a l'apartat "Quin temps fa ara?" del portal del temps. Finalment, no hem assolit cap valor de mínima roent, de més de 30 ºC.

Cap on va l'onada de calor

Tot i que localment algunes temperatures encara es poden disparar, en general aquest cap de setmana haurem superat el primer pic de l'onada de calor. Els mapes apunten que a mitjans de setmana la calor baixarà. Caldrà veure si ho faran prou per donar per acabada aquesta segona onada de l'any. Després, la temperatura tornaria a pujar per sobre de la mitjana, i podríem entrar en la tercera onada de calor. Sembla que la temperatura no es vulgui normalitzar fins al 26 o 27 de juliol, segons ens indica el meteograma de la ciutat de Barcelona.

Meteograma per a la ciutat de Barcelona
Anar al contingut